Студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” насрочиха за утре протестното си шествие по централните улици на града. Те се събират в 11,00 часа пред Ректората с едно единствено искане – Министерството на отбраната да спре процедурата за продажба на имота на „Пазарджишко шосе” до окончателното изясняване на неговия статут. Това съобщи Анелия Дакова, председател на Студентския съвет. 7 000 наши колеги са принудени да живеят на свободен наем, настояваме на парцела да се построят общежития, библиотека и стортна база, добави тя.
Маршрутът на протеста е по улиците „Кръстьо Пастухов” и „Иван Вазов”, след това към булевард „Княз Александър І” – Главната улица, и „Райко Даскалов”. От там шествието ще премине последователно по бул. „Шести септември”, бул. „Васил Априлов” и бул. „България”. Крайната точка на студентите ще е пред новия корпус на ПУ „Паисий Хилендарски” на бул. „България” №238. Там се намира и спорният терен, обявен за продажба от Министерството на отбраната на търг на 26 март.
Протестът ни е подкрепен от студентите от всички висши училища в Пловдив, каза Анелия Дакова.
Земята е стопанисвана от Министерството на отбраната, което отказва да предостави терена за университетски кампус със стол, спортна база и така нужните ни наши собствени общежития, с мотив, че изпълняват социалната си програма към военнослужещите. Настояваме да се спре търгът до окончателното изясняване на статута на парцела и обявяваме 26 февруари за Ден на протестно шествие срещу тази продажба, гласи декларацията, приета от Студентския съвет на Пловдивския университет. /БЛИЦ