Всеки ден се краде по един автомобил в София. Автомобилите на възраст до пет години са обект на постоянен нездрав интерес, а крадците са се специализирали в отнемането им за секунди, съобщава bTV.

Все пак се отчита и спад в кражбите на коли – около два пъти по-малко спрямо миналата година. 

13 от най-известните в подземния бизнес са арестувани. 

Релето, Бербера, Войника, Пуйката и Руснака. Това са един от най-известните автоджамбази у нас. През последните месеци всички те са арестувани. Някои по два пъти. Като Релето, който е известен и с автокражби, и с това, че преди години беше част и от бандата за отвличане „Наглите“. През април той и Бербера са задържани. 

Ето как Пуйката е отмъкнал кола за 50 бона само с една джаджа за 20 лева!

Двамата автокрадци са докарвали откраднатите автомобили в този подземен гараж в столичния квартал „Надежда“. В него има 11 паркоместа. Всички те са използвани само от тях двамата.

След задържането Бербера остава в ареста. Релето излиза. И продължава.

Сред известните автоджамбази са и Пуйката и Войника. Разследвани от години. Задържани за кражби на автомобили, взломни кражби и въоръжени грабежи. От поне 10 години не са хващани на местопрестъплението. До преди дни, когато са задържани.

Според разследващите всеки един от автоджамбазите е специалист в кражбата на определени марки коли. В днешно време един автомобил може да бъде откраднат за по-малко от минута. Като най-предпочитани от престъпниците са автомобили на не повече от 5 години.

От СДВР казват още, че едва около 5% от този тип престъпления се разкриват. Основната причина – трудното доказване на вина.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук