През нощта срещу сряда над цялата страна беше предимно ясно и тихо. Минималните температури слабо се повишиха и бяха между 16° и 20°С. 

Третият ден от седмицата ще започне със слънчево време. Следобед на изолирани места, предимно в планинските райони, ще се развива купеста облачност. Над останалата част от страната след обяд ще се задържи предимно слънчево, а температурите ще се повишат. Ще духа слаб, а в  Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад.

Максималните температури ще се повишават и ще са между 30-35°С. По-прохладно ще се задържи само в планинските райони и района на София – до 31°С, а най-горещо в Дунавската равнина и района на Сандански – до 35°С, съобщава meteobalkans.com.

Предупреждение за опасно горещо време

Най-високи ще са температурите по поречието на река Дунав и в Горнотракийската низина.

Картата е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите със зелен цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са около 30 градуса.

Жълт код – Издаваме код за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 30°-35°С

Оранжев код - Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 35 °С, като на отделни места ще достигнат до 36 °С

Времето по Черноморието

Времето ще е чудесно за плаж. През нощта срещу сряда ще е ясно и тихо. През деня ще е предимно слънчево и топло. Повече облаци очакваме в следобедните часове и на места по северното крайбрежие не е изключено да превали и прегърми. Максимални температури на въздуха – 30-32°С, на морската вода – 25°-26°. Ще духа умерен северозападен вятър. Вълнението ще е сравнително слабо.

Времето в София

През нощта срещу сряда  времето в столицата ще е предимно ясно. Минималните температури ще се повишат и ще са между 15-17°С. През деня ще е предимно слънчево, но ветровито. Температурите слабо ще се повишат и ще са между 31°С.

Времето в планините

Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Около обяд в масивите от Западна и Южна България ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, а по откритите и високи части и силен вятър от северозапад. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 24°, на 2000 метра - около 20°.

Времето на Балканите

През следващите 24 часа въздушната маса на Балканите ще остане стабилна и затоплянето ще продължи. Остава много висок рискът от пожари. Балканският полуостров, постепенно ще попада под влиянието на разширяващ се антициклон от юг и свързан с пренос на горещ въздух, идващ от Северна Африка. Температурите чувствително ще се повишат и на отделни райони над полуострова те ще надминат 36-38°С

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук