Двама от най-обаятелните и последователни членове на БЗНС – проф. д-р Стефан Чапкънов и Илия Василев. Това съобщи председателят на БЗНС и бивш военен министър Николай Ненчев в свой пост във фейсбук. Не се уточнява обаче дали двамата мъже са починали от коронавирусна инфекция.

"Съдбата избра в един ден да ни раздели с двама от най-уважаваните членове на БЗНС, посветили себе си в името на свободата, благоденствието и демокрацията на България. И двамата, наред с политическите пристрастия към БЗНС, белязаха живота си в отдаденост на българската духовност", коментира още Николай Ненчев.

Проф. д-р Ст. Чапкънов пък е бащата на ансамбъл „Странджа“, почетен гражданин на градовете Малко Търново и Бургас.

Илия Василев е концлагерист, жестоко репресиран от комунистическия режим, поет писател и дългогодишен сътрудник на в-к „Земеделско знаме“.
И по друго си приличаха.

"Бяха особено обаятелни, лъчезарни и приветливи. Излъчваха мъдрост и християнско смирение. Само една среща с тях оставяше спомен за цял живот. И двамата вярваха, страдаха и работиха всеотдайно за доброто и културната идентичност на България. Оставиха следа с вярата и себеотрицанието си, но не дочакаха. Дадоха ни свещен пример!Дано успеем да вникнем и се поучим от идеализма и патриотизма им! Да е светъл и свещен пътят им!", каза още Ненчев.