Двадесет дни преди Великден фермери вече започнаха да приемат капаро, с което можем да си запазим агне за празника.

В платформите за безплатни обяви в интернет вече е пълно с предложения от стопани, които гледат живи животни. Те предлагат агънца на цена 10-12 лева живо тегло, съобщава „Телеграф“. Купувачите трябва да отидат на място и сами да си изберат животно, което им хареса. Някои стопани съветват още отсега да си запазим агне и да дадем капаро, за да не останем с празни ръце навръх празника.

Предварително

„Когато решите, елате да си запазите агне. Само се обадете предварително. Ако дойдете на самия Великден, не знам дали ще има дотогава, защото вече много поръчват“, обясни стопанин от Северна България. Купувачът трябва да отиде на място, за да си избере живо агне. Избраното животно се маркира от стопанина, а клиентът брои на ръка 10-20 лева капаро. „Някои дават и по 50-100 лева, за да са сигурни, че животното ще бъде запазено за тях“, обясни фермерът.

След това, когато наближи Великден, клиентите трябва да отидат пак до фермата, за да доплатят и да си вземат закланото агне. Фермерът си има хора, които колят животното срещу допълнителни 20-30 лева. Колячите одират животното и премахват вътрешностите, като карантиите се дават на клиента в отделен плик. По желание клиентът може да вземе и кожата.

Агне от ферма може да се вземе и без капаро. В тези случаи клиентите трябва да се обадят и да уговорят датата, когато ще дойдат в стопанството. В уречения ден те си избират животно и изчакват половин час то да бъде заклано и одрано. След това слагат агнето в багажника и отпрашват да празнуват Великден. 

Тегло

Агънцата, които се продават по този начин, обикновено са към 20-30 килограма. След одирането и премахването на вътрешностите обаче месото е наполовина от живото тегло. Така, ако закупим агне с живо тегло 30 кг, ще разполагаме със само 15 кила мръвка. Закланото агне се дава на клиента в голям плик или кашон.

Цели агнета поръчват от ферми обикновено големи компании, които празнуват Великден на някоя вила. За компания от осем-десет души е нужно животно с тегло около 30 кг, обясняват фермерите. Закупуването на такова агне ще ни излезе 300-360 лева, като за заколването трябва да доплатим още 20-30 лв.

Засилен контрол над мръвките и яйцата

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев започват засилени проверки за безопасността и качеството на агнешкото месо и яйцата, които се внасят от трети страни. Това решение е във връзка с получени сигнали от животновъди за съмнения в качеството и прекомерния внос на агнешко месо и яйца от трети страни.

Българската агенция по безопасност на храните ще извършва проверките, вкл. вземане на проби, за да се гарантира качеството и безопасността на храните, които традиционно са част от великденската трапеза на българите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук