Наемът за апартамент в София с две спални от луксозния сегмент от пазара най-често е между 1000 евро и 1300 евро, а за къща – над 2150 евро.

В София жилищата от висок и средно-висок клас на пазара са над 15 хил., а в процес на изграждане са още няколко хиляди, посочват консултантите.

Средните офертни цени в столицата за продажба на апартамент с две спални от висок и средно-висок клас най-често са между 180 хил. и 230 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, пише "Труд".

Цените за луксозна къща от редови тип (в комплекс от няколко еднакви къщи) са между 320 хил. и 450 хил. евро, а за самостоятелна къща – над 486 хил. евро.

Интересът към луксозните имоти е стабилен, казват брокери. Купувачи на луксозни имоти са хора с високи доходи или такива, които имат налични средства, които искат да вложат в имот, за да ги спасят от инфлацията, или за да повишат стандарта на живот на семейството си.

За тези хора не е от съществено значение повишаването на разходите за живот, а съответно желанието им и възможностите им да придобият нов дом не намаляват.

Освен наемите на жилища, нарастват и наемите на магазини. Наемите на търговски площи в моловете се увеличават на 40 евро/кв.м за месец. Същата тенденция се наблюдава и при главните търговски улици в София, където наемът достига 56 евро/кв.м.

Ритейл парковете, при които магазини от различни марки предлагат общ паркинг на клиентите, запазват наемите си на 10 евро/кв.м на месец.

Не се планират нови проекти в сегмента на търговските центрове, а при ритейл парковете има нови няколко хиляди кв. метра в процес на строеж. Делът на свободните площи намалява, като при шопинг моловете той е 3,6%, при главните търговски улици е 1%, а при ритейл парковете е под 1%.

В сегмента на офис площите средните наемни нива в столицата се запазват. Те са 14 евро на кв.м на месец за офиси клас А и 10 евро на кв.м на месец за клас Б.

При гъвкавите офиси в София средният наем на фиксирано бюро е 180 евро на кв.м на месец, а на споделено – 150 евро на кв.м на месец. Удобството при гъвкавите офис площи е, че наемателите плащат само месечен наем, в който влиза и ползването на всички консумативи, като например ток и вода.

Операторите на гъвкави работни пространства предлагат общо над 8650 работни места. Общият фонд на флекс сегмента, съпоставен към този на стандартните офиси клас А и Б, е 3,5%.

При складовете има ръст на наемите в столицата, с което те достигат 5,25 евро/кв.м на месец за имоти клас А и 3 евро/кв.м за клас Б.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук