Както БЛИЦ вече ви съобщи, 34-годишен скиор е изчезнал в Рила, докато с група приятели карали ски в района на Картала над Благоевград. В момента се провежда  спасителна акция по издирването му.

Мъжът e от София. Движел се е последен, карал е по пистите, но и извън тях, пренебрегвайки предупрежднията за висока лавинна опасност.

Група младежи са карали извън пистата в района над ски-зоната. Изчезналият мъж се е движел последен. В късния следобед  открили, че 34-годишният скиор  липсва.

Започнали да го търсят,  но без успех. В 17,38 подават сигнал на 112, който е прехвърлен към екипа на ПСС , намиращ се  на няколко километра от ски-зоната.

"Подават сигнал през системата на 112. някъде около час по-късно вече колегите са на терена. Ние имаме пост там, долу, на "Бодрост", колегите се качват а кабинковия лифт и почват да обследват терена и стартираме акция.  Вече би трябвало и втора група да се е включила", каза представител на спасителната служба, цитиран от БНР. 

Загубилият се  скиор не е бил добре екипиран  за извънпистово каране, според  планинските спасители:

"Знаете, че там хората ходят основно да карат извън пистите. Просто човекът, доколкото разбирам, не бил особено подготвен -  нямал лавинен уред. Не е бил добре екипиран за каране извън пистата."

Спасителната операция продължава. Условията в планината са изключително тежки заради снеговалежа и високата лавинна опасност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!