От 200 000 на общо 140 000 лева намали Апелативния съд във Велико Търново размера на обезщетението за неимуществени вреди, което подсъдим трябва да плати за убийство по непредпазливост, съобщиха от съда. Така се изменя присъда на Плевенския окръжен съд от 20 юни т.г.
Подсъдимият – 30-годишния Иво Н. М. е признат за виновен в това, че на 24 срещу 25 март 2007 година в град Плевен е причинил по непредпазливост смъртта на Илияна Г. Н., на 20 години, вследствие на умишлено нанесена черепно-мозъчна травма, като телесната повреда е извършена в условията на опасен рецидив. За това деяние той е осъден на десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим, както и да заплати обезщетение за неимуществени вреди на близките на пострадалата.
Подсъдимият е многократно осъждан за престъпления от общ характер.
Иво и Илияна имали връзка от февруари същата година. Въпросната вечер били на ресторант с приятели, а по-късно отишли на дискотека. Преди да си тръгнат от дискотеката подсъдимия нанесъл побой на приятелката си, без да е имало конкретен повод за спречкване, и я извел от заведението, като я прикрепвал под мишницата. Илияна си тръгнала с такси за квартирата, а Иво отишъл в интернет клуб. Момичето се прибрало в квартирата, където седнало на фотьойл и запалила цигара. Веднага след това изпаднала в безсъзнание, довело до смъртта й, а падналата запалена цигара започнала да тлее и с времето причинила изгаряния по тялото на припадналата.
Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок. /БЛИЦ