Всяко четвърто дете в България расте само, защото родителите му работят в чужбина, съобщи евродепутатът от групата на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов в сряда.

Той изнесе данните на конференция "Социалните последици от европейската мобилност: децата, оставени у дома" в Брюксел, инициирана от румънския евродепутат Виктор Негреску, заместник-председател на комисията по култура и образование на Европейския парламент.

Витанов се позова на данни от БАН, според които проблемът е още по-тежък в Източните Родопи, в Централна и в Северозападна България, където до 60% от непълнолетните са оставени на грижите на баби, дядовци, роднини или дори съседи, докато родителите им работят в чужбина.

Евродепутатът посочи, че "изоставените деца са изправени пред редица рискове както за здравословното и емоционалното им състояние, така и за тяхната социална интеграция".

Българчетата, чиито родители са в чужбина, имат по-нисък успех в училище, повтарят класовете по-често, боледуват повече, дори пият и пушат повече от своите връстници. Близо 40% от тези деца са на отчет в детските педагогически стаи, съобщи Витанов.

"В момента в България нивото на безработица е много ниско - около 5%, но минималната заплата е под 450 евро. С тези пари се живее изключително трудно.

Затова много български семейства избират да работят в Западна Европа. Редица изследвания показват, че децата, които живеят без родителите си, са по-уязвими и лесно могат да бъдат въвлечени в различни форми на експлоатация, да станат жертви на насилие", заяви Витанов.

Според евродепутата проблемът засяга особено силно България и Румъния, които изостават най-силно от стандарта на живот в Западна Европа.

Той посочи, че "родителите трябва да оценят правилно дали трудовата миграция е без алтернатива и дали могат да жертват здравето и добрия емоционален статус на своите деца заради по-добри доходи".

"Наясно съм, че за някои семейства това е единственият изход. Но в този случай родителите трябва да бъдат подпомогнати да вземат правилното решение на кого да оставят своите деца, да се опитат да минимизират отрицателните последствия от своето отсъствие чрез непрекъснато общуване с децата си", заяви Петър Витанов.

Според него е необходимо и повишаване на информираността на населението за негативните ефекти от феномена "деца, оставени в страната по произход" поради трудова миграция на родителите им.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук