Най-интересните предмети, открити при проучванията на църквата “Св. Иван Рилски”, ще бъдат показани в изложба на 16 октомври, в църквата “Св. св. Петър и Павел” във старата столица, съобщи директорът на регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.
Археолозите проф. Николай Овчаров и доц. Хитко Вачев откриха църквата “Св. Иван Рилски”, която е била последната патриаршеска църква след падането на България под Османско владичество, в близост до храма „Св. св. Петър и Павел", което според археолозите е доказателство, че двете църкви са се намирали в общ манастирски комплекс. На изложбата ще бъдат показани икони на различни музеи, свързани с Иван Рилски – от XVI, XVII, XVIII и XXI век.
Ще бъдат показани и най-интересните от откритите при разкопките предмети, вече минали през консервация и възвърнали първоначалния си вид. Иван Църов посочи още, че при проучванията са били разкрити около тридесетина погребения, като костите са събрани в специален кивот и в четвъртък ще бъде извършена церемония от Великотърновският митрополит Григорий. Според директора на великотърновския музей вероятно най-голям интерес сред посетителите ще предизвика златният пръстен с двуглав орел, който неименуемо е принаддлежал на някой от най-приближениете до царя аристократи, както и златните монети, открити при разкопките
Радо Руменов, БЛИЦ