Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова реагира изключително бързо, както никой досега, във връзка с разписването на мерки за безопасност на туристите в зимните курорти.

Това заяви пред TravelNews Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. “Ние призовахме за мерки в неделя, а в сряда вече бяха приети със заповед на вицепремиера. Нямаме такъв друг случай в Министерството на туризма за бърза реакция.

Мерките са одобрени от бизнеса, курортите и общините, като са балансирани и обхващат целия спектър за защита на гостите”, каза Карастоянова.

Освен това са синхронизирани с европейските практики в други зимни дестинации като в Австрия, Швейцария, Франция и Италия. Това е едно добро начало за зимния сезон, което прави България конкурентноспособна на другите страни, подчерта тя. Според нея по същия елегантен начин трябва да се действа и при други ситуации. 

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения  може да бъде ограничаван  по преценка на оператора.

Кабините се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19.