Валери Симеонов  ако не беше коалиционен партньор, вероятно отдавна Бойко Борисов би му поискал оставка, но сега би станал голям трус, ако оттегли партньорството си.  Ако се случи това, трябва да се мисли да преформатиране и непрекъснато ще се говори за предсрочни избори. Дори и да се стигне до разрив в малката коалиция, не смятам, че ще има оттегляне от правителството , каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”, политологът Димитър Ганев.

Не съм склонен да споделям анализите, че коалицията ще се разпадне.Отношенията между Валери Симеонов и Волен Сидеров далеч нямат връх на отношенията си. Политическата логика следваше заедно „Обединение Патриоти” да са по-ефективни, отколкото да се явяват отделно. На тях им предстои първият тест и той е европейските избори. Ако Волен Сидеров се яви с Николай Бареков, а Валери Симеонов с Петър Москов, тогава предизвикателството пред тях ще  бъде много голямо. Ако се явят така, както на парламентарните избори, ще имат по-голям успех, защото бранда им дава плюсове, а ако се разделят, няма да имат голяма ефективност- електоратите ще се разделят, каза още той.

По време на европейските избори, хората ще почиват, ще заминат и това може да изиграе лоша шега на някои партии. Има и други фактори, например БСП вече започва да показва недоволство към политиката на Корнелия Нинова и това също може да е пречка за евро изборите.  За опозицията тези избори са били винаги по-сложни. Корнелия Нинова трябва да изкара тези избори като насока за сваляне на Бойко Борисов. Така тя може да успее, категоричен беше Ганев.

Големият проблем  при политически формации като „Обединени патриоти” и НФСБ е, че имат анти системен характер и когато той се сблъсква с властта, тази антисистемност започва да стихва. Ако си във властта е по-трудно да кажеш определени неща и да имаш риторика към малцинствата, защото можеш да имаш сблъсък отвън. Не можем да очакваме, че Обединени патриоти например ще се върнат към тази тема, а тя е сериозна, заяви политологът.