Оттегляне на Борисов от лидерството ще направи ГЕРБ по-приемлив партньор. а най-тежкият проблем на Нинова е партията на Стефан Янев. Това мнение изрази политологът доц. д-р Светослав Малинов в интервю за "Марица". Според него ИТН не разчита на политика и може би ще се опитат да направят концерти.

Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на катедра "Политология" в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ, депутат в 40-ото НС през 2005-2009 г., два пъти депутат в Европейския парламент. Завършил е политология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира политическа теория в Осло и Ню Йорк, има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Великобритания.  

 Ето какво още каза той:

- Доц. Малинов, каква е печелившата стратегия за партиите в предизборна битка в разгара на няколко кризи?

- Партиите не трябва да бъдат прекалено настойчиви и активни в отпускарския сезон и преди децата да тръгнат на училище. Опитът ми показва, че на това не се гледа с добро око от хората - тогава те имат много грижи, големи разходи и прекалена активност може само да раздразни потенциалните гласоподаватели.

Кампанията трябва да е по-приглушена, по-спокойна. В никакъв случай не трябва да има каквато и да е демонстрация на пари по време на кампанията. Има много опит, натрупан в тази посока - нежелани са билбордове, усещане за разточителство, концерти, които при други кампании са показвали сила, привличали са избиратели. В случая обаче ще отблъснат.

На много хора им се повишиха разходите, много семейства ще са на ръба при при посрещане на разходите за отопление, за обучение на децата. При това положение усещането, че някой харчи много пари за кампания, ще бъде отблъскващо. Това са двата съвета, които бих дал.

В този смисъл кампанията няма да е много активна, няма да има много сериозни сблъсъци от гледна точка на това измерение. Не мисля, че има и нужда от това - партиите на терена се явяваха два-три пъти на избори, няма нужда сега избирателите да научават ключови неща за тяхната програма, личности. Изключение прави партията на Стефан Янев, която засега пропилява политическия си капитал, може би поради политическо бездарие на ръководството.

Спокойно, умно, умерено - такава трябва да е кампанията. Хората познават партиите, познават кандидатите им. Тук не може да се играе на нещо ново.

- Т.е. не може да се търсят изненадващи ефекти с участниците в листите?

- Не мисля. Първо, в момента за първи път по-скоро получаваме обратна информация относно листи и кандидати. Хора, които се е очаквало да са в листите, се оттеглят или биват оттегляни. В момента на практика е много трудно да се налагат нови лица. За такъв тип включване се изисква и психическа подготовка на евентуални кандидат-депутати, за което е нужно време. Обикновено депутатите са успешни професионалисти - лекари, адвокати, нужно е време да пренастроят графика си.

Затова в листите виждаме предимно хора, които вече са на терен и не са загубили желание отново да отидат на избори. На всичко отгоре тези нови лица са изправени пред угрозата да отидат на избори отново след примерно шест месеца след изборите на 2 октомври. В момента като кадри, идеи политическата борба у нас е изключително обедняла.

- Затова ли в листите на "Продължаваме промяната" няма нови лица, няма изненади? Не се капсуловат, като залагат само на бивши министри и депутати?

- Не бих казал, че залагането на изпитани лица е разумно, това е неизбежно. Същото ще е и при другите партии. Такава е самата реалност, това не означава капсуловане. Виждаме как напускат хора, които не могат да издържат на изпитанието. Участието в политиката е обсебващо, а хората със стабилни професии не могат да отделят 3-4 години от живота си, да приемат риска да се деквалифицират.

- Какъв е шансът на ПП? Могат ли да са първи?

- Вглеждането кой е първи и кой втори е съвършено безсмислено при такава избирателна система. Не си даваме сметка как изглежда тя в сравнителен план с другите утвърдени три-четири модела на парламентарна система. Тази, която ние сме избрали, е максимално отворена, с праг от 4 процента, която много трудно произвежда мнозинства. Там, където я има в световен план, победителят е без значение, ако няма партньори.

Той не получава бонуси, както е на други места, просто е партията, получаваща първа право да се договаря. В Гърция например на победителя се дава рамо от избирателната система, за да е по-близо до формиране на мнозинство. При нас разликата с победителя може да е 4-5 места, може да е дори малка парламентарна група. Ако я нямаш като съюзник, е все едно дали си първи или втори. Вече видяхме как това работи. Може да спечелиш изборите, но в нощта на изборите да е ясно, че отиваш в опозиция за 4 години.

Затова в момента гледам само блоковете на евентуалните коалиционни партньори. Така трябва да мислят и избирателите - не само кого харесват, но и има ли тази партия потенциал за коалиция и с кого. Това впрочем може да лиши от какъвто и да е шанс по-малките партии, които се борят за влизане в парламента.

- ГЕРБ се опитват да прочистят листите си, да ги обновят. Какви шансове им дава това?

- Никакви шансове. Там нещата като образ в избирателите завинаги ще останат без промяна, докато Борисов е лидер. Дотогава всякакви промени потъват в сянката на образа му. Дали е готов да отстъпи, да поеме почетна функция, вероятно и той самият не знае. В сегашната ситуация Борисов не отстъпва. В следваща може да го направи. Отдавна трябваше да отстъпи, защото лидерството му не водеше към коалиция, дори когато изборите бяха спечелени миналата година.

Лидерството му доведе и до загуби. Ако сега ГЕРБ се окаже на върха с 2-3 процента отгоре, пак няма партньори. Какъв е смисълът от това упорство? Но оставки от лидери може да се подават по всяко време, дори при преговори за коалиция. Може Борисов да пази този коз за след изборите. Това ще направи ГЕРБ по-приемлив партньор, но пак няма гаранции. А е и усещане за промяна под натиска на събитията.

- А възможно ли е ПП да изсмуче електорат от ДБ, която да остане на ръба или дори под него?

- Това е големият страх. Това беше и смисълът да не се състави предизборна коалиция между двете партии - да не се позволи това. Става дума за сходен електорат, но такава опасност не се очертава. ДБ стои достатъчно стабилно, за да може избирателите да не се колебаят дали да гласуват за нея, защото няма да влезе.

Още повече по-малките формации по време на кампания имат по-ясен профил, могат да втвърдяват позициите си, което по-големите не могат или не смеят да правят, тъй като трябва да претендират и за част от центристкия вот. ДБ може спокойно да застане в нишата на десницата и да си позволява по-смели изказвания, без да губи избиратели. Докато ПП, тъкмо за да запази избиратели, трябва да бъде по-малко конфронтационна с определени формации. Ще се допълнят тези две неща, двете партии ще бъдат в парламента. Притеснявам се за БСП като евентуален техен партньор.

- Как обаче ще се отрази войната на Нинова с президента на представянето на БСП?

- Лошо ще се отрази. Едва ли Нинова печели от конфронтацията с президента, независимо че в голяма степен той е двигателят на тая конфронтация. Да назначаваш министри специално, за да атакуват Нинова, е изключително ниско поведение от един държавен глава.

Тази дребнавост и отмъстителност ме притеснява, защото означава, че там без никакъв политически усет и чувство за отговорност президентът може да действа във вреда включително и на собствения си образ. Нинова има и още един проблем - няколко много ярки фигури от БСП официално не са част от кампанията. Нейният пряк конкурент за лидерство Крум Зарков не е в листите на БСП.

Това със сигурност означава някакви гласове по-малко. И може би най-тежкият проблем на Нинова е партията на Стефан Янев. Дори да не премине бариерата, тя ще вземе директно гласове от БСП. Нинова не може да увеличи резултата на БСП, запазването на резултата от миналите избори е нещо като таван за партията на тези избори. Това ще бъде успехът.

 А и служебното  правителство много видимо критикува БСП и Нинова конкретно. Което е странно, защото в крайна сметка те са сходни по ключовите геополитически въпроси. Това показва изключителна отмъстителност от страна на Румен Радев, което е лошо за всички нас.

- Но президентът критикува и хората от ПП, които са негови бивши протежета…

- Там конфронтацията се появи преди месеци по темата Украйна. Там някак си нещата са по-идейни, докато при Нинова са грозно персонални. Заради позицията на Радев за Украйна лидерите на ПП го нарекоха позор. Това беше конфронтация за политическа позиция.

- Дали ИТН ще успеят да прескочат бариерата?

- И това не може да се разбере. Тенденцията надолу е пределно ясна, нов срив има при тях. Но колко точно ще останат поддръжниците им, сега никой не може да каже. Но не е възможно друго, освен задържане на спада на гласове. Очевидно не се разчита на политика, може би ще се опитат да направят концерти. Там нещата приключват - въпросът е дали ще е на тези, или на следващите избори.

- Ще се осъществят ли амбициите за добро представяне на популистите от "Възраждане"?

- Очевидно не. Това не са кризи, които вече им помагат. При "Възраждане" също има таван и той се оказа много по-нисък, отколкото се притесняваха някои. Нещата се наместват, без да са ясни като резултат.

- Какъв ще е най-вероятният резултат на 2 октомври? Какъв е шансът за съставяне на стабилна коалиция и кабинет след изборите?

- Блокът на бившата четворна коалиция ще се сведе до три партии, очевидно ИТН са на ръба. Тази тройна коалиция в момента се бори за 121 депутати. Другият блок - на ГЕРБ и ДПС, със сигурност ще има по-малко от тройния блок. В парламента ще е и "Възраждане", гласовете за които отиват директно за опозиция. В тоя смисъл може да се окаже, че малко не достига на тройната коалиция за мнозинство.

При това положение партиите или ще трябва да влязат в преговори с ГЕРБ или ДПС, нещо, което ПП и ДБ вече на трети избори се кълнат, че няма да направят, или да се отиде на нови избори. Оттук идва прогнозата за нови избори. При недостиг на няколко депутати за мнозинство ще започнат неприятни преговори, които не могат да доведат до нищо трайно. Възможно е усещането за това, че ще има нови избори, може да започне още в изборната нощ. Вече сме го преживявали.

Както и да ги смятаме, възможностите за мнозинство и за нови избори в момента са равни, 50 на 50.

- Няма ли фактор, който може да наклони везните?

- Възможно е, при успешно въведена кампания, при пропадане на ИТН. Ако партията на Стефан Янев мине бариерата, той няма къде да отиде, освен при тази тройна коалиция при определени условия, тъй като много от позициите му са абсолютно неприемливи за ПП и ДБ. Но пък заставането му до "Възраждане" ще е пагубно за Янев.

- Възможно ли е въпреки очакванията активността на изборите да не е толкова ниска?

- Не е толкова невероятно с оглед на усещането, което се създаде при провалянето на редовния кабинет. Преди свалянето усещането беше, че кабинетът не се справя. След свалянето му обаче усещането се смени с такова за нечестна, мръсна игра срещу правителството.

То не беше кой знае колко добро, но дали заслужаваше да бъде свалено на шестия месец? След година управление ПП щеше да е трайно втора политическа сила, без никакъв шанс да е първа. Сега нещата са различни заради начина, по който бе свалено правителството. Не изключвам това да накара повече хора да гласуват, накарани точно от усещането за нечестна игра спрямо ПП.

Впрочем служебното правителство в момента помага с действията си за победа на ПП, защото си позволява да прави голяма политика. Усещането, че това е нередно, обзема много хора. Неслучайно по конституция служебното правителство е със силно ограничени правомощия. А в момента тече разговор за купуване на газ, дали доставки от Газпром са неизбежни. Това струва много пари и обвързва държавата за дълъг период и няма парламентарен контрол поради липса на НС.

В нормална ситуация енергийният министър трябва да дава отчет пред парламента и да носи отговорност за всяка своя дума. Това ще отрезви хората и ще ги накара да гласуват по-масово. Особено ако се види, че има опит да се помогне на Газпром и Русия с нашите малки вноски. Това създава допълнителен стимул на гласуване и може да помогне на ПП и ДБ, ако съумеят да се възползват - по тази тема позициите им са идентични.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук