"В момента на сключване на една коалиция тя заживява свой живот, различен от социологическите проучвания. Затова рисковете притесняват. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са партии, близки като избиратели, които в последните месеци се сближиха много. 

Когато дълго време се говори дали нещо да се направи в политика, а накрая не се направи - това не е добра практика. Тези две партии ще бъдат заедно, ако се формира правителство".

Това каза пред БНР политологът доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в Софийския университет.

И изрази притеснение от това как ще се направи предизборната кампания, тъй като партиите ще имат малко време да убедят хората да отидат да гласуват - заради съвпадане на началото на кампанията с края на отпускарския сезон и с навечерието на новата учебна година.

"Хората биха реагирали отрицателно на политическа активност в такъв период".

Доц. Малинов прогнозира по-малко партии в парламента:

"Но не означава, че по-малко фрагментиран парламент означава по-лесно формиране на правителство. Поляризацията е основна, не толкова фрагментацията. Основният въпрос ще бъде - кой с кого ще се коалира, но най-вече кой с кого има потенциал да се коалира.

Не са сигурни бъдещите мнозинства в парламента. Възможни са, но не са сигурни. Сега ще стане ясно дали ще се тръгне към стабилно мнозинство в следващия парламент, или ще се изправим пред заплахата - нови избори след 2 октомври".