"По последни данни 1, 200 000 души отговарят за своя вот относно Брекзит и всички те биха го променили. Станахме свидетели на пример, в който разбрахме, че референдумите не са начин за изразяване на идеи". Това заяви в ефира на БНТ политологът Владимир Шопов.
"Много е трудно, но ще е по-трудно, когато ще се наложи британците да търпят последствията от избора си. Един от големите уроци е, че се изисква друг тип политическо лидерство. Негативният вот на референдума хората го оприеха като: искате ли да има бежанци в страната. Настана объркване. Възрастни британци изпитваха носталгия по следвоенната социална система. Но отговорността беше на държавните политици, а те сгрешиха", добави още той.

"Грешката на Дейвид Камерън не е от сега, а от години. Те дълго време не знаеха как да реагират, а той намери компромис с Найджъл Фараж. През последните дни сме свидетели на колосална политическа безотговорност. Британците пожелаха да видят как изглежда светът извън Европа, и направиха избора си, но мисля, че той няма да има хареса", смята политологът.