Вечерните антиправителствени протести спират, спокойна ли ще е властта до редовните избори през март? "Един граждански протест, един уличен не спира, той не може стихне. Нека направим разликата между опита да се официализира закриването на протеста под формата на това, че ние сме в условия на пандемия и това, че протестът стихна по ред причини", каза политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея властта отново няма да е спокойна заради пандемията.

"Страхът вече не е толкова от опозицията, защото никъде по света тя не ражда кой знае какви алтернативи за решаване на Ковид пандемията, а страхът е самата пандемия. В опит да бъдат спасени гражданите, но най-вече икономиката и здравето", подчерта Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Голям скандал на Ларгото, Отровното трио отлюспено от протестиращите

Политологът Юлий Павлов смята, че протестите е трябвало да спрат още преди няколко седмици.

"Крайно време беше протестиращите да започнат да се готвят за редовните избори. Едва ли е имало сериозен анализатор, който е смятал, че ще има предсрочни избори. Отдавна беше ясно, че няма да има. Протестите изиграха своята роля и постигнаха частично своята цел. Те разместиха пластове в електоралните нагласи", коментира той.

Цветанка Андреева смята, че в първата си фаза, когато протестът беше граждански, е бил успешен.

"Тогава той успя да стресира властта. Тя нанесе някои корекции. ГЕРБ се стреми всячески да се еманципира от евентуална връзка или подозрения за връзка с ДПС. В момента, в който протестът показа, че не може да роди политическа алтернатива, той започна да губи", категорична е политоложката.

Павлов допълни, че в един протест трябва да има и поле за преговори.

"Те разчитаха, че Борисов, който проявява склонност да отстъпва на различни видове протести и да хвърля оставки, ще постъпи по същия начин и сега", категоричен е политологът.

А според Андреева Ковид пандемията е била основният враг на протеста.