"Намираме се в преговорен процес. От тук нататък важното е кой е в по-силна преговорна позиция. Очевидно това са ГЕРБ. Бойко Борисов постигна целта си да излезе от политическата изолация.

Ако се отиде до ръба на скалата ГЕРБ запазва позициите си, докато това не е така при ПП" - това коментира политологът Димитър Ганев в ефира на Нова телевизия относно коалиционното споразумение, което предложи ГЕРБ на ПП-ДБ за пълен мандат.

Той смята, че ще се стигне до консенсус.

"Такова коалиционно споразумение трябваше да се подпише още в началото. Меморандумът също е коалиционно споразумение", каза политологът. Относно предложенията за регулаторите Ганев смята, че те няма да бъдат ярки политически лица.

Социологът Андрей Райчев е на мнение, че предложението на ГЕРБ е реконтра предложение.

"Това е обмислено, не е импровизация. ПП са в тежко изпитание и те трябва да решат – коалиция или избори", коментира той.

"Борисов осъзнава своето предимство. Той играе асото си пика – най-силния коз. Ръбът на пропастта е далече и няма да се стигне до избори", смята Райчев.

Даниел Смилов вижда в предложението на Борисов вървене към някакво разумно решение.

"Сега ГЕРБ иска повече министри. Но и двете страни ще имат вето върху предложенията на другите. Има общо отговорност за състав на Министерския съвет и регулатори. ДПС се намесва там, където е необходимо", заяви той.

Според него с това предложение ГЕРБ се съгласяват за изваждане на ДПС от схемата и участието им в регулаторите през тяхната квота.

"На всичкото отгоре тук се предполага пасивната роля на президента, след тъй като решихме въпроса с конституцията и властта няма да отиде там", заяви Андрей Райчев.

"Радев каза, април избори, но дали изборите ще съвпадат или няма да съвпадат, ще зависи от Радев пак, от темпа на даване на мандатите, и на третия мандат, примерно на Слави", добави той.

"Защото, "Възраждане", едва ли, Корнелия Нинова след всички тези приказки, едва ли, и остава Слави. Нали се представяте, че тогава в зависимост от темпа, в който ще изпаднат, от темпа на работа, с който Трифонов ще работи, това ще е е рисковано за тях", каза още Райчев.

Последният определи ПП-ДБ и ГЕРБ в момента като два влака, които вървят един срещу друг, и единият увеличава, а другият намалява скоростта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук