Столични полицаи два пъти задържат младеж с аутизъм, защото при проверка той показва копие на личната си карта и мълчи, докато те го разпитват. За случилото се разказа пред Дарик Ани Андонова, директор на две от социалните услуги за лица с проблеми от аутистичния спектър. По думите й служителите на МВР трябва да бъдат обучени как да подхождат към хората с психични разстройства, за да не ги травмират допълнително. Проблем за тези хора остава и трудовата реализация. През последните няколко години едва четирима младежи с аутизъм са започнали работа в незащитена среда в София.
 

За да не станат жертва на измама чрез оригинала на личната си карта, младежите с аутизъм, които са преодолели страха си да излизат сами в София, носят копие на документа, а върху него е написано, че става дума за човек с психично разстройство.
 
Така един от младежите при излизане от метрото е спрян от полицаи от 4-то районно управление и след това задържан, разказа Ани Андонова:
 
„Той дава тази лична карта, но не говори, защото е притеснен. Те започват да му крещят, защото той не си носи оригинала на личната карта. Панирайки се в този момент, те го качват в патрулката, слагат му белезници и той отива в 4-то районно“.
 
Според Ани Андонова полицаите трябва да се запознаят с особеностите в поведението на лицата с аутизъм и да посочат какъв друг документ освен личната карта може да послужи при проверка: „Когато някой ги спре и се върне в тази позиция, в която той е стресиран, затворен, като последния престъпник, с белезници и закаран в полицията, след това минава доста време, в което те като видят полицаи и бягат, крият се. Все едно са направили престъпление“.
 
Колкото до трудовата реализация на хората с аутизъм, Ани Андонова смята, че тя може да бъде увеличена, ако хората с увреждания нямат привилегии спрямо останалите служители и изпълняват всички задължения, валидни за съответната позиция.