Мъж, който носел в себе си металдетектор и негов помощник, са задържали в следобедните часове на вчерашния ден служители на Второ РУ.

Криминалистите разполагали с оперативна информация, че лицата се интересуват от предмети с белези на културно-исторически ценности и предприели проверката им в близост до Часовниковата кула на Сахат тепе.

По-възрастният от мъжете - 43-годишен, паркирал в подножието на тепето своя лек автомобил „Нисан терано“, а по-младият извадил от багажника  на колата кирка с дървена дръжка.Последвала проверка и адресите, обитавани от лицата. В хода на проведените процесуално-следствени действия са иззети 25 броя монети, метална статуетка, 3 броя метални висулки, гривна, медальон, керамична лула, печат с арабски символи и метално менче.

Иманярите са задържани в полицейския арест, а откритите предмети са предоставени за експертиза на специалист в областта на археологията и нумизматиката.След доклад на Окръжна прокуратура Пловдив по случая е започнато досъдебно производство.