„Галъп интернешънъл“ провери отношението към поредица твърдения, превърнали се в  крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г., а и преди това.

Оказва се, че голяма част от тях се споделят широко – без значение дали става дума за щампа по инерция, или пък са истина.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната (само)иронична фраза от социалните мрежи: „съсипаха я тази държава“. Почти всички са убедени, че у нас има мафия. Единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински – за разлика от сега.

Над 70% намират, че преходът у нас всъщност не е свършил. Все пак, само 42% казват „никога няма да се оправим“. Но пък цели три четвърти споделят често чуваното самообвинение „манталитетът у нас е лош“.

По 54% смятат, че всички са маскари или че демокрацията ни е отнела много. 45% са тези, които смятат, че при Живков е било по-добре, но има и цели 33% което нямат мнение.

По-скоро липса на ясно мнение показва и въпросът за ролята на Държавна сигурност. 49% от анкетираните са съгласни за ключовата фраза „Костов е виновен“.

Данните са от провокативен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен „лице в лице“ между 1 и 8 ноември, сред 835 пълнолетни българи.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е част от ежемесечната програма за независими проучвания „лице в лице“, която вече близо 30 години пита българите всеки месец за важните неща.