Майкъл Помпео - държавният секретар на САЩ в мандата на Доналд Тръмп като президент, е на посещение в България. Припомняме, че както БЛИЦ писа той е в България по покана на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Визитата на Помпео в този момент показва голям респект към Конфедерацията на работодателите и специално към Домусчиев

Помпео е дипломат, бизнесмен и адвокат. От януари 2017 г. до април 2018 г. е бил шеф на ЦРУ. Член е на Камарата на представителите на САЩ от 2011 до 2017 г. Представител на Канзас в Националния комитет на Републиканската партия. 

А освен това именно той е спряган за следващия президент на Съединените американски щати.

В лекция, посветена на енергийния потенциал на България, Помпео заклейми руската инвазия в Украйна и посочи, че енергийните източници са най-силният инструмент на Москва. 

Бившият държавен секретар от администрацията на Доналд Тръмп допълни, че вижда България като енергиен хъб, който може да гарантира сигурността на Източна Европа.

"Страната ви е на 500 км от войната в Украйна", припомни той и допълни, че има алтернатива на газа на Путин

Попмео потърси независимостта от руските доставки в добива на шистов газ. Потребявате 3 млрд. куб. м, а стоите върху 500 млрд., каза той. Призова да не се позволява забрана за добива му. Фракингът бил много по-чист начин, отколкото добивът на нефт в Русия.

Помпео подчерта, че България може да има важна роля във възстановяването ѝ. "Работа на всяка страна е как ще се отнася към Русия", каза бившият държавен секретар.

По повод кончината на Михаил Горбачов, Помпео припомни ролята на руския лидер, на Маргарет Тачър, Роналд Рейгън, на папата за постигане на свободата и нови възможности.

"Президентът Путин не се е променил, работейки с водещи фигури в Европа. През 2005 г. той обяви разпадането на СССР като най-голямото нещастие", каза Помпео. "Променило се е неговото изчисление на риска", каза бившият държавен секретар. Той заяви, че Тръмп гледал на амбициите му сериозно, а Байдън се е провалил.

"САЩ отменили санкциите върху "Северен поток 2". Сега няма надеждни доставки на руски газ в Европа. Затваряме ядрени реактори, казваме "не" на въглищата и се провалихме пред нашите хора", заяви той.

САЩ щели да помогнат на страната ни с шистовия газ, предложи Помпео и заяви, че той е променил енергетиката на САЩ. "Можете да се превърнете във важен партньор в Централна Европа, която да се освободи от зависимостта от Русия", допълни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук