Поп-разбойник върлува за пореден път из Пиринския край, съобщава "Стандарт". Отец Кирил Папудов от петричкото село Кладенци е известен с едно - по-често попада в криминалните хроники, отколкото служи в храма.
"Не можем да разберем поп ли е, разбойник ли", чуди се паството на "обичайния заподозрян" в расо. Антимафиоти го хващаха 7 пъти да отглежда канабис в дома си. В сряда вечерта обаче Божият служител бе сгащен с ново "хоби" по време на пости. Този път не като гледач на ганджа, а като иманяр в полето.
Попът бе заловен да рови земята по тъмни доби в граничната зона на половин километър северозападно от петричкото село Марино поле. Разбира се, отчето не носело в себе си библия, а металотърсач. В иманярския си набег 65-годишният Божи служител не бил сам. Компания му правели 53-годишните санданчани С. Димов и Р. Бакалов. Гранични полицаи засекли към 21,00 часа с термовизионната система тримата мошеници. На мястото моментално бил изпратен патрул, подаден е и сигнал в полицията в Петрич. При появата на граничарите иманярите си плюли на петите. Органите на реда обаче ги спипали малко по-късно барабар с металотърсача. Задържани са в ареста за 24 часа, по случая е образувано дознание. Сезирана е и прокуратурата в южния град.
"Повече няма да пипам марихуана, взех си поука, няма да петня името си и това на останалите свещеници", изповяда на 18 септември 2006 г. пред "Стандарт" отчето разбойник. Но удържа на клетвата си само отчасти. Просто смени канабиса с иманярство. До момента срещу отец Кирил Папудов, който е от село Кладенци, има три висящи дела за производство на канабис и за иманярство. През 2006 г. Неврокопският митрополит Натанаил го наказа две седмици да не служи в църквата "Свети пророк Илия" в съседното село Боровичене. Тогава беше спипан за пореден път да гледа наркотичното растение току пред къщата си. Тогава Папудов излезе със смешното оправдание, че то е за лек на болните крака на съпругата му Марийка, която се спомина през месец май 2006 година. Малко по-късно обаче антимафиоти отново откриха от наркотичното растение в къщата му. "Тези количества останаха от жена ми, лека й пръст. Не съм садил след смъртта й. Чист съм", кръстеше се тогава поп Кирил.
"Вдигнали сме ръце от него. Дано медиите ни помогнат, да се освободим от този поп и да пратят друг в храма ни. Не си гледа работата, идва от дъжд на вятър. Ни се води, ни се кара. Оплаках се от него още през 2004 година на архиерейския наместник Ангел Кочев, но нямаше резултат", заяви кметският наместник на село Боровичене Илия Митрев. Неговите началници не взеха никакви мерки срещу него, закрилят го, дано сега съдът си свърши работата и най-после го тикнат зад решетките, казва селският управник. По думите му почти цялото село, което наброява 80 жители, не ще и да чуе за свещеника хаймана. "Не съм учуден от поредното му престъпление. Нека повече не припарва до храма в селото ни", каза още кметът на Боровичене.
Според селяните попът има и още едно редовно прегрешение - обича да си попийва. "Вече не съм клисар в църквата.
Трудно е да го видиш трезвен този свещеник. Не става за поп, а за такива работи - да отглежда канабис, да е иманяр, да изкарва лесни пари. На Йордановден не дойде да служи, аз хвърлих кръста, за да спазя ритуала", разказа 80-годишният бивш клисар Никола Костадинов. Той твърди, че отчето разбойник дължи 38 лева на църквата. "Когато пее на някоя жена и тя му даде 2 лева, 1 лев е за църквата, а той не го оставя в храма. 10 лева ми плащаше на месец, но и тях не ми даваше. Казваше ми "Вземи си ги от църквата". Но аз съм учил вероучение, не мога да протегна ръка и да взема от храма", гневи се бившият вече клисар на храма "Свети пророк Илия".
"В едната си ръка отдавна държи стрък канабис, а сега и втората му вече е заета с металотърсач, не остана място за библията", смеят се зевзеците в Кладенци и Боровичене.
В епархията искат да бъде разпопен
"Много грехове му се събраха", категоричен е архиерейският наместник на Петрич Ангел Кочев.
"Разбрах за поредната случка с отец Кирил и веднага му се обадих. Предстои ми среща с него, все още нямам пълна яснота по случая. Пред мен се оправда с думите, че събирали някакво желязо. Чакат го със сигурност тежки санкции. Не е добре да попада често в полицейските хроники", възмути се наместникът. Той предположи, че най-вероятно отец Андон от село Гега, от съседната енория, ще обслужва и храма в Боровичене.
Сега е първата неделя на великия пост, ще разгледаме случая с Кирил Папудов след 15 март, уточниха от Неврокопска митрополия. Докаже ли се провинението му, със сигурност ще вземем необходимите мерки спрямо него, сподели Неврокопският митрополит Натанаил.
Свещеници от Пиринския край вече поискаха отчето да бъде разпопен. "Само така ще спре да петни името Божие. Писна ни да берем срам заради него. Нека владиката предприеме крайната мярка срещу него и го остави без расо, призоваха свещеници.
Разкопа и паметник на културата
Мястото, където отчето и аверите му са копали с лопати и кирки, е регистрирано като археологически паметник на културата. Това заяви главният уредник на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов. Той посетил разкопките, за да установи като експерт какви са пораженията.
"Най-хубавото е, че граничарите бързо са ги усетили. Тримата иманяри са успели да копнат само на 20 см дълбочина. Затова не са нанесли поразии и не са открили културно-исторически ценности. Иначе в района има антики от времето на древния Рим и Македония", каза още Сотир Иванов. /БЛИЦ