Бившият български посланик Елена Поптодорова коментира случая, при който Министерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата.


Припомняме, че ведомството поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, където имаше и унищожени веществени доказателства. Прокуратурата изнесе тези данни в последните дни и това отново повдигна доста въпроси.

По думите на Поптодорова това е малко закъсняла реакция от българска страна след случая с отравянето на Скрипал, когато ние свенливо отказахме да говорим по случая, както и да предприемем действия. Всички останали дипломати, около 160 души, бяха експулсирани от страните от Европейския съюз.

Тя определи и сегашните ни действия като скромни на фона на разкритията за действията на руската страна и по-специално на военното ѝ разузнаване на българска територия.

С гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи за това, подчерта Поптодорова.

Поптодорова е разочарована, че десетилетия наред все още върви мъчителен процес по еманципация на националното съзнание от дълго култивираната и безкритична вяра, че Русия е крайното добро. Трогателна е наивността на някои политици, които смятат, че могат да намерят с Русия обща плоскост на база на утвърдени в Западния свят ценности като например суверенитет и сигурност.

В общуването с Русия трябва да има друг филтър и той трябва да е да база самочувствие, обясни Елена Поптодорова. Този филтър не трябва да се базира обаче на религия, православие и славянство, култура, тъй като това би ни вкарало в капана на руската геополитика, в който сме и в момента.

По думите й в последните десетилетия нападенията са неизменно от страна на Русия, а опитът й показва, че и в следващите години ще имаме "повече от същото". Трябва да сме и с едно наум, че Русия разглежда Черно море като нейно езеро. Едва ли ще се стигне до гореща война, тъй като най-малкото Русия би била губеща от нея, а и дипломацията на Европа е изградена на други принципи. Да бъдат проследени потоците пари, съветва Елена Поптодорова.