Руският президент ще посети България по повод годишнината от Освобождението. Това обяви в петък във Велико Търново посланикът на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров. Дипломатът уточни, че визитата не е планирана да се случи навръх Трети март, а ще се състои до края на годината, предава "Труд".

При гостуването си в болярския град Анатолий Макаров заяви, че всички паметници от Руско-турската освободителна война във Великотърновска област ще бъдат възстановени и подчерта, че двете държави имат обща история, скрепена с кръвта на народите. Руският патриарх Кирил ще бъде гост на страната ни по случай 140 години от Освобождението. Той ще пристигне на Трети март. Официална политическа делегация на най-високо ниво обаче може да има едва след приключване на изборите в Русия.

„Има покана от българския държавен глава Румен Радев за гостуване на руския президент. Тази покана е в сила и аз смятам, че до края на годината ще се осъществи тази визита. Но няма как да стане преди приключване на изборите в Русия през март“, поясни Анатолий Макаров.

Той уточни, че моментът за визита на руския президент в България е назрял, защото последното му гостуване у нас е било преди 10 години. В заключение дипломатът каза, че дружбата между двата народа няма как да бъде унищожена, защото имаме общо минало, обща история, един език, една вяра и еднакви ценности.

„Имаме един Бог, имаме една азбука, получихме я от Кирил и Методий. Ние трябва да вървим заедно напред, имаме толкова общи неща“, категоричен е Анатолий Макаров. Той подчерта, че сътрудничеството между двете държави може да се развива в различни направления, като основните са енергетиката и туризмът. Посланикът изтъкна, че над 600 000 руснаци са посетили страната ни за миналата година и сподели, че всяка година броят им се увеличава. Според него руснаците се чувстват добре в страната ни, защото езиците и разбиранията ни са близки. Самият Макаров поясни, че в никоя друга държава не се е чувствал толкова комфортно, колкото в България.