България ще вземе "суверенно решение" какви изтребители да вземе за въоръжените си сили, но освен цената трябва да има предвид способностите им и оперативната съвместимост с НАТО. Това обяви американският посланик Ерик Рубин в речта си "Пътят напред" във Военния клуб в София.

"Решението за модернизация ще иска тежки политически решения. България ги прави това ще я направи по-стабилна и сигурна," каза посланикът. Той каза, че Алиансът ще е готов да подкрепи всякакви опити за модернизация на българските въоръжени сили. Според Рубин, макар крайното решение да е изцяло на властите в София, важни са и опитът в истински въздушни схватки, а оперативната съвместимост на машините трябва да е налице както със "самолетите на Съединените щати и други съюзници в НАТО, така и със съюзници, които са ни съседи в региона."

Това е първата му голяма публична изява, откакто третото правителство на Бойко Борисов встъпи в длъжност. Преди него премиерът Борисов изложи визията си за ролята на България в председателството на Европейския съвет от януари догодина и трансатлантическите отношения, както и за модернизацията на българските въоръжени сили.


"Нито една страна не може да се справи" с днешните предизвикателства, каза посланикът и припомни, че президентът Доналд Тръмп е подчертал ангажимента към Член 5 от Северноатлантическия договор за колективна отбрана в речта си във Варшава. Той похвали сътрудничеството в отбраната между София и Вашингтон и "забележителния напредък" от 2006 г. насам, когато двете страни подписват споразумение за двустранно сътрудничество в отбраната. "Двустранната активност в отбраната за последните две години се увеличи 400 пъти. Другата седмица България ще е домакин на Saber Guardian - най-голямото международно учение в Европа тази година."

Тези усилия обаче трябва да се съчетаят с увеличени разходи за отбрана на страните членки на НАТО и закупуване на нова техника за въоръжените сили, която е "критично важна" за сътрудничеството в рамките на Алианса. "Не става дума само за купуване на самолети, а и за съвместимост, поддръжка и инфраструктура, които не вървят в комплект с нито един изтребител." С министъра на отбраната Красимир Каракачанов "споделяме възгледа, че България не трябва просто да дава пари, за да придобие самолети," а да мисли как процесът на модернизация ще освежи цялата икономика и отбранителната индустрия, обяви Рубин.