В Централен военен клуб се провежда публична дискусия с министър-председател на Република България Бойко Борисов на тема: „Трансатлантическата връзка през Българското председателство на Съвета на ЕС". Контекстът на днешната среща е визитата на президента на САЩ Тръмп в Полша, както и Г20.
България има два стратегически партньори - ЕС и НАТО. Това е посоката, която следваме, заяви Борисов. Темата за еврозоната зависи изцяло от Европейската централна банка, каза премиерът.

Не може да се сърдим, че Европа минава две или три скорости. Ние като политическа воля и процеси продължаваме да работим по темата за еврозоната. Имаме стабилна банкова система. Упорито и с аргументи вървим към еврозоната, посочи премиерът Борисов.

Той заяви, че не може да се съгласи с излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени, което реши новото ръководство на страната. Сега, когато се увеличиха разходите за отбраната, ЕС може да стане колективен член на НАТО, посочи Борисов.

По думите му, единственото му изискване за самолетите е да са нови. Така и така се влагат купища пари за тях, поне да са нови, заяви премеирът.

Според него трябва да се поръчат нови влакове и вагони, за да стане този транспорт удобен. По думите му този транспорт е сто процента екологично чист, а релсите са изцяло нови. Много са ни предизвикателствата, каза Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!