От Националния оперативен щаб изнасят новите данни за размаха на епидемията от коронавирус у нас по време на традиционния сутрешен брифинг на Националният оперативен щаб на 18 май (понеделник).

"Вчера за деня бяха доказани 24 нови случая. Причината за този малък брой не е краят на епидемията. Вчера бяха изслседвани 4 и половина пъти по-малко материали. 362 материала бяха изследвани, а причината е, че е неделя и не са взимани толкова проби", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

"2235 са случаите в страната, 1513 са активните случаи", добави той. 

"От положителните за денонощието 14 са в София. Един пациент е приет в Пирогов, другите 13 са амбулаторни.

В Благоевград има 5 нови случая, Пазарджик 2, Ямбол 2, Пловдив- 1. Няма нови случаи във Видин и Велико Търново. За деня заразените са 13 жени и 11 мъже"м заяви Кантарджиев.

"С облекчение казвам, че нямаме нови случаи във Велико Търново и Видин. Втората област беше доста засегната последните седмици", каза той.

От медицинският персонал са 242 заболелите или 11% от общия брой случаи. Има два нови случая на заразени медици от вчера - в Пловдив и тук в "Пирогов".

"Излекуваните са 612. Излекуваните ги пускаме свободно след като имат отрицателен резултат с PCR тест, демек те престават да бъдат вирусоотделители", поясни той.

"За съжаление, има двама починали за деня, с което случаите стават 110. Починал е мъж с илиус, болест на сърцето и хиперторния - на 77 години и мъж на 69 години от Благоевград - той е с остра дихателна недостатъчност. Претърпял е мозъчна операция с отваряне на черепа заради тумор. 

945 са случаите в София, а на второ място е Плевен с 208 случая, а след това е област Видин - 179 случая", заяви той.

БЛИЦ припомня, че за вчерашния ден 17 май (неделя) имаше констатирани 36 нови случая на положителни проби за коронавирус. От тях 15 са настанени за болнично лечение. 

Ето какви още данни изнесе през неделният ден Националният осигурителен щаб:

"През вчерашния ден са изследвани 1094 проби. Активните области в страната са 9. Общо броят на болните е 2211, а активните случаи са 1505", заяви Кантарджиев.

"Вчера имаме 10 нови случая в София. Засега тя и областта са с най-много случаи - 931. 169 пациента са в болници в София, като 30 са в отделение за интензивни грижи", добави той. 

240 души медицински персонал са заразени с коронавирус по думите на проф. Кантарджиев. 

598 души са излекувани, огласи той. "Само вчера са били изписани от лечебни заведения 25 души", каза проф. Кантарджиев.

"През последните месеци се натрупа опит, че дори и леко да прекараш заболяването, може да останеш вирусоотделител. Именно заради това в нашата страна изследваме след свършване на срока на лечение болните и ги освобождаваме от карантина само, ако не са вирусоотделители.

"Починалите са 108. Трима са загубили живота си вчера - Мъж в "Пирогов", 66-годишна жена също в "Пирогов" и в Ямбол 31-годишен мъж с диабет. Последният е бил приет в много тежко състояние", каза Кантарджиев.

"Най-много засегнатите области след София са Плевен, Пазарджик и Ямбол", каза проф. Кантарджиев. 

Проф. Кантарджиев призна кога българите могат да чакат да видят светлина в тунела

Междувременно експертът поясни, че в България се срещат и други страшни зарази. Професорът разкри, че има огнище на Ку-треска в Габровско, където са открити повече от 20 заразени

БЛИЦ припомня, че от днешния ден падат поредни забрани, въпреки извънредната епидемична обстановка в страната. След минути моловете ще отворят врати за първи път от два месеца насам. Всичко това обаче ще се случи при много строги мерки за безопасността на здравето на хората - ще могат да са по 4 в асансьор, по 7 на ескалатор и естествено да носят винаги своята маска.

Проф. Кантарджиев огласи и за голяма опасност, която обаче дебне всеки българин, решил да посети търговски център

Освен моловете, в страната врати ще отворят и фитнес и тренировачните зали. Те също ще функционират при специални условия - намален брой посетители и строга дезинфекция

За родителите в столицата днес е прекрасен ден - причината е, че детските кухни отново започват работа и ще улеснят живота на майките и татковците

Очаква се от другата седмица да падне и поредна забрана, която отново засяга родителите на най-малките - отварянето на детските градини. По думите на министри и премиер, в момента се създава организация по отварянето им. 

В световен мащаб броят на заразените с коронавирус продължава да расте. По данни на сайта worldometers.info, към 8 часа тази сутрин с новата инфекция са се заразили 4,804,846 души. Броят на смъртните случаи вече надхвърля 316,711, а на излекуваните - 1,858,806.

Най-много заразените са регистрирани в САЩ - 1,527,664 души. Смъртните случаи в страната вече гонят 90,978. На второ място по брой заразени вече се нарежда Русия с 281,752. В страната обаче се наблюдава много нисък брой на смъртните случаи, без значение от броя на заболелите - едва 2,631.

Отстъпила с една позиция надолу на трето място се нарежда Испания със 277,719 регистрирани случая. Броят на починалите от коронавирус в страната е 27,650 души.  

Великобритания пък се изкачи преди дни в черната статистика и вече се нарежда на второ място по смъртни случаи - 34,636. Там заразените са 243,695 души.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!