Взехме си последно сбогом с Гинка Станчева.

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на Гинка Станчева. Траурната церемония по повод кончината на голямата българска актриса се състоя днес от 12.00 часа в столичния храм „Св. София“, предаде репортер на БЛИЦ.

Държавният глава откроява в съболезнователния си адрес творческия принос и наследството от роли, с които Гинка Станчева е обогатила българската и европейската културна сцена.

„Гинка Станчева бе изявен творец и личност с неизчерпаем артистичен талант и неподражаемо обаяние“, посочва президентът, като отбелязва силната любов на актрисата към изкуството, изразена чрез нейните въплъщения в театъра и в киното.

По думите на държавния глава Станчева е едно от лицата на България, разкрили красотата и богатите културни традиции на родината и народа ни, както и големия принос на българските творци към културата на Европа и света.

В мразовития ден на поклонението в храм "Св. София" бяха Искра Радева, Христо Мутафчиев и други популярни творци и дейци на културата.

Какво знаем и не знаем за Гинка Станчева

През 1957-а в Кан: Гинка Станчева засенчва Елизабет Тейлър.

На Лазурния бряг българската актриса се запознава с Федерико Фелини, Жулиета Мазина и Марина Влади

Сред незабравимите филми с участието на актрисата Гинка Станчева са “Земя”, “Любимец 13”, “Специалист по всичко”, сериала “Нощем с белите коне”, както и първата БГ сапунка “Семейство Калинкови”.

С ролята си на Цвета от “Земя” с режисьор Александър Жандов Гинка Станчева омайва кинофестивала в Кан през 1957 година. 23-годишната българка се появява на премиерата в българска народна носия и омагьосва артелита в операта, където текат прожекциите.

Сред знаменитостите на фестивала е самата Елизабет Тейлър, която в проява на ексцентричност дава прием с живи лъвове в клетки. Председател на журито е писателят Андре Мороа. 

Никой не познава младата българка, но публиката става на крака и дълго аплодира автентичната хубост на носията и на младата жена, облечена в нея.

За приемите Гинка си купува оттам кокетна рокля с фусти. За нея похарчва парите, дадени от свекърва й, италианка, с които трябвало да купи тромпет. Музикалният инструмент бил предвиден за Пейчо Пейчев, но парите не стигат и отиват за официалния тоалет, а за утешение на съпруга й – за дънки. 

“Никога няма да забравя тези искрящи очи. Емоциите и щастието бяха безмерни”, прави реверанс към красивата българка Андре Мороа.

Гинка Станчева е в един хотел с Федерико Фелини и Жулиета Мазина – с тях всяка сутрин си казва “Добро утро”. Във Франция се запознава с Марина Влади и Елизабет Тейлър.

Тя пътува заедно с режисьора Александър Жандов и съпругата му. “Земя” има огромен успех.

Публиката се стича на талази по крайбрежния булевард “Кроазет”, за да види на живо актрисата в самобитния фолклорен костюм, чиито постери заливат столицата на фестивала.

Иначе историята с носията е доста тривиална – Гинка я облича по неволя и почти случайно.

В следвоенните години интелигенцията живее в бедност както и обикновения труженик. Актрисата няма подходяща рокля за лустросания кинопреглед.

Разполага с един-единствен “по така” тоалет – клоширана рокля на квадратчета, но с парченца талаш. Съпругата на режисьора на “Земя” Александър Жендов, работеща в Археологическия музей, изненадва с нестандартно решение – Гинка да се яви в автентична носия. Вземат я от ансамбъл “Филип Кутев”.

За нея “Земя” е вторият филм. Първият е “Хайдушка клетва”. Снимките и за двата филма прави по време на дебюта си в театъра в Благоевград. От вълнение на пробите за “Хайдушка клетва” младата актриса не може да спи – дори не е мечтала да снима заедно със своя кумир Апостол Карамитев.

Като студентка единствена от колегите си има специалното разрешение на проф. Сърчаджиев да стои в Народния и да гледа играта на христоматийни за българския театър имена като Апостол Карамитев, Ирина Тасева, Маргарита Дупаринова, Мила Павлова, Йордан Матев.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук