Изложбата в руския културен център в София, посветена на "75-годишнината от освобождението на Източна Европа от фашизма, няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България".

Това обявиха от посолството на Русия у нас.

"Изложбата (...) има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руските фондохранилища.

Много от документите бяха неизвестни досега или наскоро разсекретени и говорят за решаващата роля на Червената армия в освобождаването на човечеството от фашистката чума", пишат от дипломатическата мисия на Русия у нас във "Фейсбук".

Вчера от българското Министерство на външните работи (МВнР) определиха изложбата, която ще бъде открита на 9 септември на територията на руския културно-информационен център, намеса във вътрешните работи на България.

Освен това от МВнР заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия, че съветската армия е освободила Централна и Източна Европа от нацизма.

Подобна на българската позиция за ролята на СССР през Втората световна война изразиха и някои лидери на западни държави.

Британският премиер Борис Джонсън например коментира, че през септември 1939 г. Полша се е оказала "между фашисткия чук и комунистическата наковалня".