Пореден скандал заради нехуманно отношение в приюта за бездомни кучета в Дупница. Куче е намерено в локва кръв в клетка. Веднага е откарано във ветеринарна клиника в София, но въпреки усилията на лекарите е починало, пише TrafficNews.

Кучето, чието име е Бианка, е удряно от едната страна на главата, прехапало си е езика и горната устна. Обездвижено е, недохранено и в шок, обясниха доброволците, погрижили се за животното.

Животното е прието в клиниката в некоординирано, шоково състояние. Има съмнения за натравяне и нанесен побой, обяснява се в епикризата на четириногото.

"От две години се борим с този общински приют. Намерихме начин да работим съвместно. Беше назначен нов персонал, който работеше много добре. Когато дадено куче не можеше да бъде лекувано в стените на приюта, нашето НПО взимаше отношение и си помагахме. Но наскоро персоналът се оплака, че им е наредено да евтаназират кучета. Всички служители са в принудителен болничен отпуск, защото ще бъдат уволнени. Отново върнаха на работа д-р Ангелов, който е почти на 80 години, и не може да обгрижва животните. Той не само че не може да кастрира, но и не може да прецени здравния статус на животните. Съответно четириногите не могат да получат адекватна медицинска грижа", разказа Ирина Николова от НПО "Дара".

Според нея не може да бъде доказано, че Бианка е била бита от персонала. Кучето не е било кастрирано в самия приют. То е докарано след жалба и най-вероятно вече е било в тежко състояние. Николова не изключва варианта животното да е било отровено на улицата. По думите й проблемът е в това, че д-р Ангелов не е предприел мерки, за да се погрижи за Бианка, вследствие на което тя е починала.

"Ако той се беше обадил, за да каже, че не може да се справи с кучето, ние щяхме веднага да се отзовем. Кучетата продължават да умират в приюта, но за тях това е нещо нормално. А това е престъпление", категорична е Николова.

От неправителствената организация са подали жалба срещу кмета на Дупница, тъй като според тях той е отговорен изцяло за дейността на приюта и допуска подобни жестоки случаи. 


 

"Rip душичка мила!!!
Едно невинно същество отишло си от човешката злоба.
Дано един ден има възмездие за теб.
Тичай на воля в свят без злоба алчност и болка!!!
Благодарим на всички които бяха до нас и ни подкрепиха", написаха от DOG Help, които съобщиха за смъртта на Бианка.

Десетки защитници на животните заляха социалните мрежи с гневни коментари. Те настояват своеволията в приюта да приключат, а виновниците за смъртта на Бианка да понесат последствията за действията си. Според тях общината също има вина, тъй като си затваря очите за нарушенията.

"Убийците трябва да бъдат съдени до дупка! Нека смъртта на Бианка не е била напразна! Нека тя е спасителката на всички останали след нея животинки,които са в приюта", настояват те.

Защитниците на животните организират пореден протест с искания за назначаването на компетентен персонал в приюта, който да има хуманно отношение към кучетата. В противен случай според тях общинският приют трябва да бъде окончателно затворен.

От общината в Дупница отричат в случая да става въпрос за насилие над животното. Кървенето на Бианка било заради поставена инжекция.

"Отговорникът на приюта Маргарита Иванова е поискала информация от ветеринарния лекар д-р Ангел Ангелов за възникналия случай с кучето. То е заловено на 12 юли в района на ул. "Драгой болярин след сигнал на 112 и от тогава е в приюта за реваксинация. По думи на д-р Ангелов, кучето не е изявило желание за хранене в продължение на 2 дни и е пристъпил към лечение с антибиотична инжекция, вследствие на която е кръвотечението. Кучето не е бито. Направените ветеринарни манипулации са отразени в личното досие на кучето и в дневния регистър, в който е отбелязано, че кучето е взето от НПО за долечение в клиника", обясняват от пресцентъра на кмета Методи Чимев.

Напрежението около приюта е от месеци, но в началото на юли стана ясно, че той ще бъде затворен заради неспазени изисквания. Това стана след като граждани подадоха сигнал и служители на Областната дирекция по безопасност на храните извършиха проверка. Разпореждането е за спиране активността на общинския приют до изпълнението на мерките.

Установено е, че в приюта не са създадени условия за настаняване на кучета с различна големина, както и по връщането им на местата на залавяне в срок. 

Според предписанието на ОДБХ-Кюстендил, кметът на Община Дупница е задължен  и отговорен, съгласно изискванията за хуманно отношение към животните, да обезпечи  правилното хранене и отглеждане на кучетата в приюта до намирането на нови стопани.