Многопрофилната болница в Свищов е снабдена с необходимите медикаменти. Един от основните проблеми е липсата на висш медицински персонал, който да лекува болните от COVID.

В момента има двама лекари, като единият е на пенсионна възраст с няколко автоимунни заболявания. Една визитация сутрин и една визитация вечер не решава проблема с грижата за болните, заяви пред БНТ кметът на Свищов Генчо Генчев, който до преди дни беше доброволец в COVID отделението, но след като се зарази, остана на домашно лечение.

Той беше категоричен, че в това отделение трябва денонощно да дежурят лекари, защото болестта прогресира бързо и пациентите изпадат в остри състояния.

"По последна информация 9 човека са настанени в COVID отделението на свищовската многопрофилна болница. 11 са случаите, които се доуточняват - очакват се PCR-те на настанените в предковид отделение и вероятно ще бъдат преместени в COVID отделението", обясни той.

По думите му днес в болницата са пристигнали двама лекари, които в рамките на два-три дни ще влязат в отделението и ще консултират пациентите и колегите си.

"Мисля, че това не е достатъчно за обезпечаването на лекарски персонал в лечебното заведение", заяви кметът на Свищов.