Повече от 8000 бутилки фалшив оцет са конфискувани от търговската мрежа
Киселите продукти могат да съсипят зимнината
При една от проверките, на производител на кисел продукт е издадено предписание за преетикетиране на 4320 бутилки от 700 милилитра и 120 от 3 литра. Те са били със заблуждаваща етикетировка „Подкислител с аромат на ябълка“, с картинно изображение на зелена ябълка, което е в разрез със законодателството и подвежда потребителя. Останалите спрени от реализация количества са на различни производители, а несъответствията са свързани с подвеждащо етикетиране, непосочено процентно съдържание на оцетната киселина, недопустими обозначения, картинни изображения и текстове, с които потребителите се поставят в заблуда.
Инспекторите са констатирали несъответствие, при което винен оцет е етикетиран с обозначение „100 % натурален“ и киселинността не е посочена с процентното количество на оцетната киселина, а е посочена в „Алк. % vol“. По този начин се подвеждат потребителите, като не се посочва коректна информация за киселинността на продукта.
Установено е и нарушение в етикетирането на кисел продукт, с вложен серен диоксид, с непосочени съставки и недопустима претенция за наличие на витамин С „Ябълков оцет с натурален пчелен мед и витамин С“. На производителя е издадено предписание за изтегляне на количествата от търговската мрежа, за което ще бъде извършена последваща проверка за извършените действия.
Полезно за потребителя:
За продукти с наименование „Винен оцет“, следва да са получени изключително чрез оцетно-кисела ферментация на виното. За тези с наименования „Ябълков оцет“, „Плодов оцет“, да са произведени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6 % (съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л. ). На плодовите оцети - минимум 4,5 %.
Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.
Последвайте ни
0 Коментара: