Покривът и част от втория етаж на двуетажна къща в хаджидимовското село Копривлен са напълно унищожени от пожар, предизвикан от самозапалил се комин. Пожарът в къщата на Атанас Ижбехов, в която живее и семейството на сина му с двете им деца, е пламнал около 19 часа миналия ден. На място са пристигнали два екипа огнеборци от Гоце Делчев, които успели да потушат пламъците и да спасят част от сградата. Пострадали хора няма, съобщава Струма.
„Първият етаж може да се обитава, но предвид зимния сезон и валежите, спешно трябва да се направи покрив”, каза директорът на Регионалната служба за пожарна безопасност в Пиринско инж. Георги Пармаков.

„Вследствие на пожара са унищожени покривът на къщата и две стаи от втория етаж, самозапалил се е коминът, стопанинът се опитал сам да го потуши, но пожарът бързо тръгнал надолу. Къщата е гредоред - каза  инж. Пармаков и добави: В Гоцеделчевския район по-голяма част от  хората се отопляват предимно с дърва, при горенето им се отделят сажди и смола, които полепват по  вътрешната страна на комина.

Саждите са лесно възпламеними, ето защо всеки, който използва камина или печка на твърдо гориво, трябва да чисти комина си редовно или да извика коминочистач поне веднъж годишно.

Освен това трябва да проверите тялото на комина за пукнатини или други повреди, които трябва да се отстранят, през процепите може лесно да излезе искра, която да възпламени пожар. Всичко това е в интерес на безопасността на хората”, заключи инж. Пармаков. 

„Щетите са големи и най-лошото е, че хората, живеещи в нея, и децата им остават посред зима на улицата. Надяваме се администрацията в Хаджидимово да помогне на пострадалите за възстановяване на щетите, ще направим организация за подпомагане на семейството и сред жителите на село Копривлен и общината“, коментираха от кметството в Копривлен.

Само преди ден в съседното село Блатска до основи изгоря двуетажна къща, също гредоред, и четирима души останаха без подслон и в момента са приютени при свои близки. Кметът Иляз Ибишев призова за дарителска помощ за бедстващите семейства.