И правителството отхвърли обвиненията за бойкот на заседанието на КСНС, което бе разпуснато от президента Румен Радев поради липса на кворум и пренасрочено отново за 17 октомври. От Министерския съвет обясниха в позиция за медиите кой от отсъстващите министри и вицепремиери по каква причина е отсъствал и изреждат международните им ангажименти.

Отсъствието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и по-ранното тръгване на министъра на финансите Владислав Горанов от заседанието на КСНС, е обосновано с международни ангажименти на страната ни и на съответните министри, се посочва в изявлението. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е във Варшава за участие в среща на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9, на която първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг обсъждат подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г., предизвикателства пред сигурността и въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов е на официално посещение във Франция за обсъждане на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.


От МС обясняват още, че министърът на финансите Владислав Горанов е бил освободен преди края на заседанието на КСНС поради необходимостта да замине за Люксембург, където започва заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз и на което ще бъде обсъждано законодателното предложение за окончателната система на ДДС.

От МС припомнят, че правителството е извело като приоритет в своята работа системната борба с корупцията по всички етажи на властта и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината. Проектът на закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на Министерския съвет беше внесен за разглеждане от Народното събрание и представен на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към Президента на Република България, уточняват още от кабинета.

"Правителството изразява пълна подкрепа на усилията на Президента на Република България да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес. Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация", категорично е правителството.

Твърденията на соцлидера Корнелия Нинова за бойкот на заседанието на КСНС бяха отхвърлени и от правосъдния министър Цецка Цачева, и от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!