В събота сутрин Петко Русанов и група познати пътуват към Република Северна Македония за чествания за Гоце Делчев. В 11 ч. са на границата, виждат колона от автомобили и разбират, че има срив в системата.

"След многократните ни опити да повикаме началника на пункта да дойде при нас, той изпрати кордон от гранични полицаи, които да възпират нашето придвижване. Полицаите се държаха много грубо, започнаха да ни блъскат, да ни карат да влизаме в колите", разказва Русанов пред бТВ.

По думите му друг българин е изрекъл груби обиди към органите на реда.

 

"От това напрежението ескалира. След като наш сънародник излезе от колата и го вкараха вътре, аз потърсих обяснение от полицаите. И без да усетя бях грабнат от двете страни и вкаран вътре, както и другите двама – Адриан и Ангел. Доста грубо ни завлякоха вътре. Биха ме като полицаите от пункта скочиха да ме бият по гърба и ме вкараха в една от стаите и ме заключиха с белезници, като ме накараха да стоя изправен, с гръб към шкаф, като това било наказание, защото "много съм приказвал“.

Поисках връзка с българския началник, от което получих шамар от началника на граничния пункт, който ми каза, че нямам такова право", продължава разказа задържаният българин.

Петко получил документи, че са му прочетени правата, че е дал показания, но той отказва да подпише. Взимат му алкохолна проба и след 3-4 часа той и двамата мъже са отведени с полицейска кола до Крива паланка. Там по бързата процедура са осъдени на по 300 евро глоба и три години забрана за влизане в Македония.

Основание за присъдата – отказ за влизане в колите на границата, отправените обиди, неуважение към република Северна Македония и предизвикани безредици.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук