Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов излезе с нов пост в социалните мрежи по повод Северна Македония. Той коментира отказът на много българи да бъдат допуснати на територията на югозападната ни съседка, за да отбележат годишнината от раждането на Гоце Делчев.

Припомняме, че както БЛИЦ писа със скандали, сблъсъци, арести и напрежение бяха белязани при опитите за съвместно честване на рождението на Гоце Делчев. Въпреки присъствието на българска делегация в Скопие, където е погребан революционерът- част от нашите сънародници, които се опитваха да стигнат дотам, не са успели да преминат границата.

Извънредна ситуация на границата с РСМ, депутат от "Възраждане" показа това ВИДЕО

На гранично-пропускателните пунктове българи не са били допускани с часове на територията на Северна Македония поради аргументи от техническо естество. В последствие част от българските граждани са получили официални откази да влязат на територията на съседната ни държава, а други са се завърнали поради продължителните часове на изчакване. Достигна се и до арести.

Трифонов цитира и Пейо Яворов. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Гледам по телевизията как не допускат българи да отидат в Северна Македония.

С измислени причини за липса на ток, компютри и какво ли още не, български граждани не са допуснати да отидат на паметника на Гоце Делчев.

И кой не ги пуска? Тия, за които е умрял и Гоце Делчев, и още стотици хиляди българи.

И за да не става патетично, ще ви кажа, че аз никога не съм се чувствал специалист по патриотизъм, по Македония. Просто спазвам думите на един велик българин, когото имах честта да познавам - Любен Дилов- баща. Светла му памет.

Та той веднъж ми каза: „Слави, и да се гордееш и да не се гордееш, че си българин, все си си българин, така че по-добре да се гордееш“.

И заради случващото се в Северна Македония, сега ще ви споделя думите, по-точно предсмъртното писмо на един велик български поет, революционер и патриот - Пейо Яворов.

Предсмъртното му писмо изпратено до неговия другар - Тодор Александров:

Драги Тодоре,

Прости ми ти, нека ми простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук.

Ще легна при моята мила Лора.

Целувам те, дълбоко трогнат от грижите, които положи за мене през дни на големи изпитания. Благодаря за тия деветстотин лева помощ от организацията, без които отдавна бих умрял от глад, наместо от куршум, както ми приляга.

Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин) умря в свободна България, увенчан с една най-мръсна клевета.

И когато тя бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: “Поздрав от нашата майка мъченица – тя вече е щастлива!”

Предай моите сърдечни поздрави на домашните си!

Горещо стискам ръцете на Христо Матов и Хр. Татарчев и Ал. Протогеров.

Целувам те. Сбогом

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук