В седмицата на водното спасяване, която продължава до 10 юни, от Водно спасителната служба към Българския червен кръст разпространяват информационни материали за безопасно къпане и плуване.  За осигуряване на безопасността на туристите по черноморските плажове и басейните има достатъчно обучени спасители.
 

Спасителните пунктове се откриват поетапно, като в началото и края на сезона те ще са по-малко, заради по-малкия брой туристи. Според статистиката на МВР случаите на удавяния за миналата година са 106, а най-рисковата група при удавянията са мъжете, на възраст между 50 и 65 години.
 
За да бъдат осигурени спасители за всички охраняеми плажове за един сезон са необходими около 1300 души и около 2000 хиляди души за басейните. С цел намаляване на водния травматизъм и повишаване безопасността  около водните площи в страната, от Водно спасителната служба към БЧК съветват:
 
"Къпете се само в охраняемите водни площи, спазвайте правилата за водна безопасност, съветите на спасителя и флаговата сигнализация. Не се препоръчва във водата да се влиза след обилно хранене и употреба на алкохол.  За безопасността е важно и да се използва спасителната жилетка при ползване на плавателни съдове. Важен е и контрола на родителите към децата."
 
Д-р Лъчезар Захариев от 2-ра Травматологична клиника в „Пирогов“, каза че може да се почива на море след като отзвучи триседмичния остър период след операцията:
 
"Ако водата не е много топла, на морето, естествено тя не е чак толкова топла,  при всички случаи раздвижването при съвременните средства за фиксация на фрактурите е полезно.  Водата е един фактор, който дава възможност без да се прилага натоварване на крайника да се осъществява ранно раздвижване, което е основен принцип на нашата специалност", каза още д-р Захариев.