Енергийният бос Христо Ковачки у имал вътрешна информация за предстоящата акция на данъчните и прокуратурата седмица по-рано, разкриват пред "168 часа" запознати с фирмените дела на бизнесмена. След доклад на своята къртица той реагирал светкавично. Огромна метална вана била докарана в централния офис на ул. 3020 в индустриалната зона "Орион" и цяла нощ горели в нея документи.
Желязното корито било високо около метър и дълго близо два. В него били изсипани купища документи и ги запалили. Акцията започнала след работно време и продължила до сутринта, твърдят източниците на изданието. Официално била лансирана версията, че се унищожават ненужни документи. Под сурдинка се шушукало, че изпепеляват уличаващи шефа доказателства, защото се очаквало посещение в офисите от агенти на ДАНС и данъчните.
Според инструкциите документите за по-сигурно трябвало да бъдат изпепелени, а не нарязани с машина за унищожаване на хартия. Причината звучала доста параноично - след нарязването от документите остават тънки лентички, които имало шанс да бъдат подредени, макар и много трудно.
След процедурата металната вана била изнесена в неизвестна посока, а помещението прилежно изчистено. На служителите било разпоредено да си затварят устата за среднощната чистка и дори да забравят за появата на желязното корито, което било леко ръждясало според описанията на очевидци.
Хора от централата на Ковачки разказват, че шефът им на моменти прекалявал с мерките за сигурност. Той станал изключително предпазлив след убийството на финансиста си Борислав Георгиев, който бе застрелян пред входа на блока си в жк "Люлин" в началото на годината. Започнал да се движи с най-малко десетина бодигардове. Увеличил броя на пилотките, които кръжат около бронирания му със седма степен на защита "Мерцедес" за 340 хил. евро.
Входът в централния офис на групировката бил снабден със специални метални пана. Обичайно те стоели вдигнати, но когато Ковачки пристигал, изчаквал охраната да ги спусне и да оразуват непробиваема бронирана стена от колата до асансьорите в офиса.
/БЛИЦ