Въвеждане на еднопосочно движение в централната градска част, планират от Столичната община. Очаква се така да се избегне транзитният трафик и да се намали замърсяването на въздуха. Новата организация ще засегне булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“, както и ул. „Гурко“, съобщава БНР.
Предстои идеята да бъде подложена на обществени обсъждания, а след два месеца да се вземе решение.
 

Основната идея е транспортните потоци да се оптимизират, за да се намали както времепътуването, така и вредните емисии, които автомобилите отделят. Въвеждането на еднопосочното движение в централната градска част е възможно да стане с приключването на започващия през порелетта ремонт на бул.„Дондуков“. Зам.-кметът по транспорта в СО Евгени Крусев заяви, че промяната ще засегне участъка от бул.„Цар Освободител“ до бул. „Васил Левски“.
 
Паркирането на автомобили ще се извършва само от северната страна, като ще се освободи място и за велоалея, която ще се свързва с бул. „Тодор Александров“ и „Ботевградско шосе“. Крусев допълни, че се предлага еднопосочно да бъде движението и по жълтите павета.
 
Обмисля се и възможността бул.„Цар Освободител“ да бъде пешеходна зона.
 
Първото обществено обсъждане за еднопосочното движение в централната градска част най-вероятно ще се проведе след 2 седмици, като такова ще се състои и през март.