Попълнете търсена ключова дума или фраза

Председателят на БАН с горещ коментар за скандала с НИМХ, готов е на...

https://blitz.bg/obshtestvo/predsedatelyat-na-ban-s-goreshch-komentar-za-skandala-s-nimkh-gotov-e-na_news619946.html Blitz.bg София, България 13 Авг. 2018, 08:32 750 прочита 0 коментара

Дейността на НИМХ е много важна за БАН. Приложните изследвания не бива да се подценяват. Готови сме за диалог относно бъдещето на института. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски в ефира на bTV.

Той обяви, че на днешната среща с премиера, няма да иска повече пари за БАН. „15 милиона лв. бяха дадени допълнително към бюджета на академията. Те бяха отпуснати по допълнителни критерии и са съобразени с оценката на научните изследвания“.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира, че исканията на синоптиците са ясни. „Средства не се осигуряват както би трябвало да бъде от страна на БАН. Не ни се заплаща нощен труд. Тонът винаги е бил колегиален между мен и председателя на БАН. Той обаче се опитва да манипулира общественото мнение“. „Приложните изследвания не бива да се подценяват. МОН изпълнява всички обещания и полага усилия институтът да не спре работа. Предполагам, че и МС ще направи същото. БАН обаче не го направи“, стана ясно от думите на шефа на НИМХ.

Той попита, защо сега когато служителите на НИМХ решиха да излязат от структурата на БАН, се сетиха, че има метеоролози?

Ревалски подчерта, че тази прогнозата за времето трябва да се извади на отделен ред, тъй като тя не е научна дейност.

„Първо се отделят средства за научна дейност и след това за трудови възнаграждения. Стигнахме до споразумение, че от следващата година рзпределянето на средствата ще става по нов ред, което ще удовлетвори техните искания. Възразяваме да се взима един институт от БАН заедно с хората и да се пришива към някое министерство. Съгласни сме да седнем заедно с правителството и да обсъдим този въпрос. Може да се намери път, ако правителството иска тази служба да бъде на тяхно подчинение. Решението не трябва да се взима емоционално“, категоричен бе председателят на БАН.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам