Според народните вярвания нощта срещу Богоявление е една от най-магичните нощи в годината. Тя е известна като Водици или Водокръщи и е голям български празник, който води началото си от езическите времена.
Свързан е с вярата в очистителната, целебна и магическа сила на водата, нейната способност да "помни" и преклонението на хората пред животворящата й същност.

Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея. Вярвали, че има жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода... А според старите българи в полунощ на Богоявление водата започва да "чува" и да сбъдва желания.

Какво се прави в нощта срещу Водици (5-ти срещу 6-ти януари)?

Според поверията, когато се стъмни на 5 януари, трябва да налееш вода в едно котле или малка тенджерка. Желателно е съдът да не е пластмасов. Изнасяш водата навън - на двора, на балкона или перваза на прозореца. Хващаш съда с две ръце и притихваш малко с водата си. Остави я да те усети. Поздрави я и й кажи името си, за да се запознаете. Постойте още малко така заедно и се прибери. Нека водата ти остане няколко часа под небето, за да се "измълчи" и пречисти. Преди полунощ излез отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Отново хвани съда с две ръце. Свържи се с твоята вода. Помисли, кое е най-голямото ти желание. Когато си сигурен, го изречи на глас.

Притихни отново и постой с водата. Опитай се да "видиш" в нея мечтаната от теб картина. И отново на глас кажи най-старото и силно наричане: "Реченото ми да бъде сторено!"

После покрий водата с чиста бяла кърпа и се прибери. На следващата сутрин - 6 януари, след като се събудиш, първо отиди при водата си. Измий си очите с нея, можеш да отпиеш, можеш да полееш цвете и да напръскаш дома си. Не забравяй да й благодариш!

Това е наречена вода и тя ще носи енергията на желанието ти, вярва народът. Силата й е правопропорционална на емоцията, която си вложил в нея и на вярата, изпълваща душата ти.

Източник: Нова телевизия