Почти щяхме да подобрим с 20 минути рекорда от Ница, но буквално колегите не издържаха повече. Швецкият колега има рожден ден, Белгия има национален празник. Можехме да изкараме още 20 минути и бяхме на прага на силите си.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция от Брюксел, след четвърти ден на преговори с европейските лидери. Срещите са посветени на бъдещия бюджет на Европейския съюз.

За България бюджетът за следващите години е близо 29 млрд. евро.
 
"Това са повече пари в новия бюджет и сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата МФР в сравнение с настоящата към момента и това при положение, че размерът на новата финансова рамка е с 62 млрд. евро", каза той.

"Ей затова заслужавам да ми се иска оставката. На тези, които днес това ще се упражняват, това да го знаят. 29 млрд. евро идват към България в следващите години", подчерта Борисов.

"Важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото за кохезионната политика, където са заложени 9 млрд. евро (с 800 млн. евро повече от настоящето). Това е важно за постигане на основните ни цели конкурентноспособност и растеж", заяви той.

"Отиваме на най-голямата битка, която се води – за първи път в новата финансова рамка за Бъглария са предвидени допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро. Те са за слабо развитите ни райони – за Севера и Северозапада. За да може да има по-голяма конкурентноспособност“, каза той.

"Шарл Мишел и канцлерът Меркел показаха, че са истински приятели на България. Те настояваха за тези пари за нас и ни оказаха огромна подкрепа, както и австрийският ми колега Себастиан Курц. Той направи изказване пред колегите, сякаш той е премиер на България. Каза, че държи България да получи тези 200 млн. евро. Аз блокирах към 4 часа решенията по тая тема", каза той.

"Счупих си рекорда по кафета", шеговито каза Борисов. 

"България ще може да разчита на близо 8 млрд. евро грант", каза той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!