След престрелката в Слънчев бряг се родиха много вицове за "убийствения летен сезон" и за новата мода на плажа - да изгориш на бронежилетка. Ако решите да спазите шегите, можете да се сдобиете с модерният за това лято "цял бански" на цени от 500 до 1000 лева.
"Бронежилетката обаче не е панацея", коментира инж. Кристиан Атанасов - собственик на фирма за производство на бронежилетки в Русе, цитиран от „Дарик”. Фирмата му е на пазара от 25 години и работи основно с армията, полицията и НСО. Въпреки това има и VIP клиенти, които искат да се подсигурят срещу нападение и си купуват бронежилетки за собствено спокойствие.
  
Бронежилетката е предпазна мярка, но не е непреодолим фактор за един добър стрелец, обясни инж. Атанасов. "Това не е панацея. Бронежилетката не означава, че като я сложите, ще бъдете защитени. Тя защитава определени части от тялото, но при един добър стрелец, не сте чак толкова неуязвими. Това е превантивна мярка. Човекът, който носи бронежилетка, той я слага, за да има известна сигурност. Но тази сигурност в никакъв случай не може да бъде на висок процент, тъй като има и специални боеприпаси, които са предназначени да пробиват бронежилетки", коментира той. 
 
Цените на бронежилетките варират и според разнообразието на пазара. "Разнообразието е много голямо. В зависимост от степента на защита цените могат да достигнат и до 1000 лева", посочи Атанасов.
 
От фирмата производител на бронежилетки не очакват да се увеличи търсенето от VIP клиенти след престрелката в Слънчев бряг. "Хората, които разбират от този тип материя, знаят кога могат да ги ползват. Това, което се случи е една демонстрация, която аз не бих искал да коментирам", лаконичен беше инженерът.
 
На пазара могат да се открият мъжки и дамски модели, а към по-високия клас бронежилетки се предлагат и приставки за ръцете и гениталиите. Това обаче също вдига крайната цена за клиента.