Автобусните превозвачи скочиха срещу новите екотакси. Те дори плашат с поскъпване на билета. Недоволните от въвеждането на налозите прогнозират поскъпване на билетите за от общинската пътна мрежа.

Припомняме, че се въвеждат и нови продуктови такси за някои категории нови превозни средства. Част от промените вече са влезли в сила.

Според Петър Захариев от Националното сдружение на автобусните превозвачи обаче тези екотакси вече са платени при произвеждането на автобуса.

По думите му е незаконосъобразно да се въвежда такъв данък.

"Няма такава практика в Европа като цяло. Купувайки автобус от една за друга, никъде не се заплаща такава продуктова такса. Незаконосъобразна е, защото си противоречи с други закони. Някои заинтересовани страни вече са завели дело и са оспорили таксата в съда. Ако не намерим решение в България, ще се стигне до Европейския съд, където ще имаме успех", поясни Захариев пред Bulgaria on Air.

По думите му екотаксата вече е въведена от 26 юли. Междувременно фирми, закупили си автобуси от друга държава, вече са платили близо 2300 лв.

"Всички допълнителни разходи се отнасят към капиталовите разходи. Съответно това може да се отрази върху автобусния билет. Някои сметнаха, че с 5% може да скочи билетът заради тази допълнителна такса. Може да има преориентация към други транспорти, ако още малко поскъпне билетът", обясни експертът.