Най-голямото държавно предприятие в системата на ВПК у нас - "ВМЗ" Сопот, продължава да инвестира все повече средства в разработването на нови продукти. В момента се водят преговори със стратегически чуждестранни партньори за предоставяне на необходимото ноу-хау. Паралелно с това продължава успешната работа на дирекция "Развитие" - резултатите са нови продукти с подобрени характеристики. Започва възлагането на нови поръчки, които да натоварят ефективно "ВМЗ".
Размерът на поръчките ще бъде достатъчен, за да има гарантирана работа и през следващата 2019 година. Това каза изпълнителният директор на оръжейното дружество д-р инж. Иван Гецов в презентацията си пред президента Румен Радев и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов при откриване на най-голямото изложение на отбранителната индустрия у нас - "Хемус 2018",  в Пловдив.Инж. Гецов, председателят на Съвета на директорите Атанас Богданов и зам.-председателят на борда Трифон Кумчев, представиха на президента, вицепремиера, зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и чуждестранни делегации изделията и боеприпасите на "ВМЗ" - генерален спонсор на "Хемус 2018", както и нови разработки на специална продукция с повишени далекобойност и ефективност.

Макети-разрез на ПГ 7В - специално изделие за ръчен противотанков гранатомет /РПГ 7/, получиха държавният глава и вицепремиерът.

Макетите на символичното за сопотската оръжейница изделие, усвоено за рекордните 6 месеца и произвеждано в десетки милиони бройки, бяха връчени на гостите от изпълнителния директор на "ВМЗ д-р инж. Иван Гецов.