Прилепи, големи колкото юмрук, тормозят живеещите в бургаския комплекс “Възраждане”. Летящите мишки предпочитали жилищните блокове в квартала, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
“Навъдили са се толкова много, че не ни дават мира ни денем, ни нощем”, оплакват се изплашени бургазлии. Наскоро един от летящите бозайници влетял в дома на 70-годишна жена и започнал да се блъска в главата й. Съпругът й се опитал да го изгони, но не можал. След 5-минутни мъки старецът все пак го успял да го удари с тежка книга и го убил.
Прилеп изплашил до смърт и приятeли на дъщеря им от Гърция. Младите им дошли на гости през лятото. Когато излезли от апартамента, ги връхлетял слепият бозайник и започнал да се блъска в главите им. Едва успели да му избягат по стълбите, но когато излезли от входа, се оказало, че от чантата с подаръка, който получили, в ръцете на гърка била само дръжката. Чужденецът се върнал обратно в тъмното да го потърси, но го сполетяла същата участ. Прилепът пак го заблъскал по главата. Tуристите били много изплашени, защото познавали прилепите само от света на киното и си мислели, че пият кръв.
Прилепите притесняват най-вече хората, които живеят на по-високите етажи. По всяко време на деня от съединителните фуги на панелите се чувало неприятно скърцане. Така било от няколко години, но отскоро летящите бозайници започнали да влизат в жилищата през отворените прозорци. Вечер неканените гости вдигали такава дандания, че хората не си чували телевизорите.
Всички прилепи са под защита на закона. Освен това да убиеш прилеп, означава да увеличиш броя на насекомите, с които се храни - комари, различни хапещи, кръвосмучещи мухи и т.н.
Прилепът е сляп. Има сонарна система. С гласните си струни изписква. Това е звук с над 20 000 херца, който ние не чуваме с нашите уши. Той се разпространява и се отразява от всички околни предмети, като се поема от двете му уши. Както ние виждаме стереоскопично с очите си, така и той слуша и обхваща в една картина цялото пространство.
Не бива да се плашим от тях, тъй като са напълно безобидни, а и поверието е, че носят късмет. Те ходят там, където има положителна енергия. /БЛИЦ