Попълнете търсена ключова дума или фраза

Притеснение: Кой ще носи отговорност при странични ефекти от ваксините?

https://blitz.bg/obshtestvo/pritesnenie-koy-shche-nosi-otgovornost-pri-stranichni-efekti-ot-vaksinite_news787832.html Blitz.bg

Личните лекари се опасяват, че може цялата отговорност да падне върху тях

София, България 17 Дек. 2020, 08:27 632 прочита 0 коментара

Няма яснота кой ще носи отговорност при странични ефекти от ваксините срещу Ковид-19. За това сигнализират юристи. 

А лекари се опасяват, че няма достатъчно информация за ваксините и нежеланите ефекти от тях.

Личните лекари се опасяват, че може цялата отговорност от ефекта на Ковид ваксината да падне върху тях.  

"Въпрос на време е всичко. Разбирам, че и колегите са притеснени за собствената си имунизация. Разбирам техните опасения и моите опасения каква ще бъде отговорността, която ще носим. Разбирам и неуверените пациенти, доколко ще има резултат от тази ваксинация", коментира д-р Павлина Цанкова. 

Преди поставянето на ваксината всеки ще трябва да се запознае с условията на листовката и да даде информирано съгласие. Според юристите обаче това не снема отговорността от лекарите. 

"Лекарят носи отговорност, ако действията му или бездействията му се отклоняват от разписаните нормативни уредби и неписаните правила и принципи. Трябва да бъдат преценени както алергиите, така и другите съпътстващи заболявания, именно заради това отговорността на лекарите е изключително сериозна", казва адвокатът Калина Михайлова.

А лекари се притесняват , че нямат достатъчно информация за всички процедури по поставянето на ваксините. 

"Дори в разписания Национален ваксинационен план не е посочено как точно ще бъдат осведомени лекарите за всички тези характеристики на ваксината", казва д-р Виделина Молова.

Ако нежеланата реакция е следствие от неправилното транспортиране или съхранение на медикамента, то тогава отговорността ще е за сметка на логистичната фирма и може да бъде търсена от държавните органи, смятат юристи.

При преговорите с ЕС обаче остава отворен въпросът дали производителят ще носи отговорност за настъпили постваксинални реакции. 

Според министъра на здравеопазването ангажимент на българското правителство е до началото на ваксинацията всички граждани да получат надеждна и достъпна информация.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам