Ало-мафията вече пробива и сред безработни висшисти. Липса на препитание „по специалността” кара родопчани с китап от университет да се цанят за „мулета” на телефонни измамници, съобщава 24rodopi.com. Профилът „безработен, с ниско ниво на образование” на досега залавяните съучастници на бандитите „по жицата” в Родопите вече е променен, разкриват разследващи на многобройните случаи на измами по телефона в региона.
Обикновено за услугата да вземат парите от жертвата и да я доставят до определена точка в страната, „сътрудниците” на бандитите получават между 300 и 500 лева, в зависимост от размера на припечелените от измамната схема пари. Рядко обаче „комисионната” от удара надвишава 600 лева.
 

„Хората много добре знаят, че участват в престъпна схема. Много от заловените след това посочват, че не са предполагали, че минало леко съмнение, но въпреки това извършват деянието. Все пак това е и защитната им теза в съда. В 99 на сто от случаите се залавят единствено т.нар. „мулета” на телефонните измамници”, разкриват за 24rodopi.com разследващи.
 
Съучастниците се наемат по телефона. Обикновено им се дава оферта с тлъста сума единствено за куриерска услуга. Едва при един от случаите в Източните Родопи „мулето” е било вербувано на „четири очи”. Схемата тогава е била „Знаеш ли, че мой племеник има приятел, който търси куриер за парични суми за капаро на имоти?”. Тя бе разкрита от жена, съучаствала в няколко телефонни измами в Кърджали и региона.
 
Бандитите „по жицата” успешно вербуват таксиметрови шофьори и трайно безработни с ниско образователно ниво. Но вече успяват да пробият и сред висшисти.
 
Мъж от Кърджали получи условна присъда в рамките на година, заради участието си в телефонна измама. В.А. бил вербуван от неизвестно лице. След обработка по телефона, в качеството си на помагач, безработният висшист нанесъл имотна вреда в размер на 5 599 лева на жена от областния град. В същия ден, когато била осъществена измамата, били регистрирани в полицията пет неуспешни опита.
 
Единствено 63-годишна жена изхвърлила златни накити от терасата на дома си на мним служител на полицията. Потърпевшавата била убедена, че помага на органите на реда да заловят ало-измамници.
 
Само преди дни Родопите отново станаха мишена на бандитите, като в рамките на дни бяха регистрирани няколко обаждания. Жена категорично отказала да даде исканата от нея сума в размер на 30 000 лева. Не така обаче постъпил старец, който изхвърлил през балкона над 5 000 лева.