"До момента не се знае колко е заразен новия щам, известен засега като Б11529, предстои да му бъде дадено име. Смята се, че той би могъл да бъде по заразен и по-малко повлиян от ваксините" - това каза Доц. Околоийски в предаването "Още от Деня" по БНТ.

"Този щам вече е открит в Белгия, не можем да спрем циркулирането на новите щамове чрез рестрикция, единствения начин е по-високото покритие с ваксинация", каза експертът.

"България е един от примерите, че мерките не се спазват. Моловете допускат хора без маски. Решението не е повече мерки, а спазването им. Нивата на заразяване не са ниски, ще продължат да бъдат високи. Високите нива на смъртност и на заразяване на дневна база плюс ниската ваксинация не ми дава поводи за оптимизъм", заяви доц. Околийски.

Според него е нужно да се направи кампания, която да повлияе на специфични групи от населението - учители, по-възрастни хора, тези със сърдечни заболявания.

"България ще бъде застигната от 5-та, 6-та, 7-ма и 8-ма вълна ако ваксиналното покритие остане ниско. Много бавно се напредва , поради много различни ваксини. Имаме изследване отпреди няколко дни, според което само 12 процента са категорично против ваксините, останалите имат нужда от повече убеждаване и повече информация за ползите от ваксинацията", убеден е специалистът.

"Данните на СЗО са за 26 процента ваксинирани здравни работници в България, лекарите и медицинските сестри не са защитени, боледуват тежко и загиват. При учителите покритието е 36 процента, което с оглед на по-напредналата им възраст за мен е немислимимо", заяви доц. Околийски.

Той припомни, че България е на първо място в Европа по сърдечни заболявания. Според него, точно тези хора трябва да бъдат ваксинирани, за тях няма никакви противопоказания. Пропуск на здравните власти е, че не е имало специална разяснителна кампания за безопасността на ваксините.

"Сега се говори че ще дадем много пари за тези нови лекарства срещу к-19. което за мен е нелогично. Много по-добре да се направи превенция на вируса чрез ваксина, отколкото хората да се разболяват", заяви той, по отношение на информацията за закупуване на лекарства срещу коронавирус.

Експертът от СЗО алармира за странен феномен, който бие на очи. Във всички страни се наблюдава намаляване на приема на антибиотици, докато у нас се наблюдава увеличение с 30 процента. Това е презастраховане, предписват се антибиотици срещу коронавирус които нямат никакъв ефект, дори обратното - те вредят. "Вместо да измисляме някакви български подходи, по-добре да следваме световните практики", призова доц. Околийски.

Относно ваксинирането на деца - "СЗО препоръчва ваксинирането на децата, аз вчера ваксинирах моята дъщеря. Това е пътят по който децата могат да се върнат по-най-бързия начин в училищата", завърши той.