"Знаем доста малко неща за новият щам на коронавируса, които са повод за внимание , но не и за паника. Късно снощи СЗО съобщи че това е вариант, който ще се нарича Омикрон, и буди безпокойство", това заяви проф. Радостина Александрова в "Събуди се" по БНТ.

"Това което привлече внимание, е че той съдържа повече от 50 мутации, тоест той е доста променен в сравнение с оригиналния вирус и от последващите варианти на SARS-CoV-2", обясни тя.

"Той е идентифициран в Южна Африка, нещата се случват доста бързо. На здравните власти е направило впечатление, че в една от провинциите новите случаи нарастват много бързо, затова е идентифициран. Вирусът засяга повече младите хора, репродуктивното число е по-голямо в засегнатата провинция" , допълни медикът.

"До момента разполагаме единствено със сравнителни данни, в него има мутации, които знаем, че са свързани с това по-лесно да се предава и да избягва от ваксините. Това са разсъждения от опита който имаме. Започват тепърва лабораторните данни, но това ще отнеме няколко седмици", допълни проф. Александрова

"Не само в Белгия, вече има случай и в Израел. Интересна е ситуацията в Хонг Конг, където първоначално е бил идентифициран един човек, но след това дойде информация, че и друг човек на същия етаж е дал положителна проба", обясни тя за новите случаи свързани с "Омикрон" варианта.

Ще има пета вълна на ковид, но не може да се каже кога. Докато има хора, които нямат имунитет, понеже не са ваксинирани и не са преболедували, коронавирусът ще се разпространява, изтъкна проф. Александрова.

По думите ѝ новите случаи намаляват, смъртните случаи също, но България плати ужасяваща цена. Според нея това е една драматична и трагична цена, която всичките ние платихме. 

Тя сподели, че трудно  можем да кажем кога ще дойде 5-тата вълна, но знаем, че коронавирусите най-слабо се разпростаняват през юни и октомври.

"Този вирус показва, че търси всички ниши, откъдето можем да влезе и да се разпространява. Всичките тези мутации, могат да помогнат за предаването на вируса, но може и да попречат. Рано е да се каже, кога можем да очакваме евентуална пета вълна", завърши вирусоложката.